Turist în Franța. Versailles strălucește și pe ploaie

Data publicării:
versailles

În zborul de la Bucureşti la Paris, soarele ne-a răsfăţat doar atât timp cât am fost deasupra plafonului de nori. Odată reveniţi cu picioarele pe pâmânt, pe aeroportul Charles de Gaulle, ploaia mocănească ne-a făcut o clipă să ne gândim că am aterizat la Londra. Pentru cei care s-au mai plimbat pe străzile cochete ale Parisului şi au mai vizitat locuri ca Sacre Coeur, Arcul de Triumf sau futuristul cartier La Defense, drumurile îi pot duce în imprejurimile marii metropole. Versailles-ul, la doar 20 de kilometri de Paris, este principala atracţie pentru sute de mii de turişti din toată lumea.

Cel mai ieftin mijloc de transport din centrul Parisului la Versailles este metroul care face legătura cu o linie de tren. Biletul costă doar trei euro, spre deosebire de taxi, care vă poate costa şi 70 de euro.

După o oră de mers prin galeriile metroului parizian şi cu trenul, palatul poleit cu aur al regelui Ludovic al XIV-lea este obiectivul principal al micului oraș de lângă Paris.

În grădinile palatului Versailles poţi petrece şi o zi întreagă. Bineînţeles, aveţi nevoie de chef de plimbare şi de o vreme ceva mai bună.

Ascunşi sub umbrele, mii de turişti din toată lumea aşteaptă zeci de minute la rând pentru a vizita dormitoarele regale.

„Am auzit multe despre grădinile şi frumuseţile palatului şi detaliile din aceste grădini. Dar este mai mult decât ne aşteptam! Preţul biletelor pentru muzeu este mai mare decât în ţara noastră. Dar măcar intrarea pentru copii este gratuită”, spune unul dintre turiști.

„Mi-a plăcut cel mai mult salonul armurilor. Mi s-a părut foarte interesant să vezi cum arătau acestea de-a lungul timpului”, mărturisește un al doilea.

„Iubesc Parisul, mai puţin ploaia de aici!”, exclamă un al treilea.

Cu toate astea, nimeni nu pare să fie deranjat în vacanţă de stropii de apă! Nici măcar actorii ambulanţi deghizaţi în faraoni sau vânzătorii de suveniruri ieftine. Aceştia din urmă, puşi pe fugă de poliţiştii care vor să le confişte brelocurile cu Turnul Eiffel, îţi pot oferi surprize amuzante.

Dialog cu un senegalez:

„- 5 la 1 euro!

- Poftim?

- 5 la 1 euro!

- Ştii româneşte? Cum aşa? Sunt mulţi turişti români aici?

- Da, mulţi români”

Prețuri

Multe din autocarele parcate la intrarea în palatul Versailles le oferă turiştilor sejururi all-inclusive pentru o zi. Călătoria dus-întors din Paris costă 44 de euro de persoană, iar un bilet care include ghid, o masă de prânz şi biletele de intrare pentru tot domeniul poate ajunge şi la 170 de euro.

Cel mai celebru palat din Franţa poate fi vizitat cu 15 euro, însă pentru săptămânile următoare aşteptaţi-vă ca o parte a acestui palat să fie în renovare, ceea ce înseamnă că fotografiile nu vă vor ieşi chiar foarte bine.

Amintirile de vacanţă au preţuri între 1 euro şi 50 de cenţi (o vedere) până la 7 euro (o cană desenată cu un obiectiv turistic celebru).

O îngheţată lângă palat costă 3 euro, iar un suc de la chioşcurile din apropiere 2,6 euro. Ceva mai scump este un prânz. 22 de euro costă un meniu cu tot cu desert, iar pentru copii meniul este doar 9 euro.

Iar dacă nu aţi cheltuit toate economiile în oraşul regal, puteţi face asta în capitala modei. Galariile Lafayette din Paris sunt paradisul parfumurilor şi hainelor scumpe care amintesc de perioada monarhilor francezi. Aici intră la fel de mulţi turişti ca în galeria oglinzilor, unde s-a semnat celebrul tratat ce a pus capăt Primului Război Mondial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri