A murit regizorul premiat cu Oscar pentru filmul ”L.A. Confidential”

Data actualizării: Data publicării:
la-confidential-header

Cineastul Curtis Hanson, premiat cu Oscar pentru scenariul filmului ”L.A. Confidential”, pe care l-a şi regizat, a murit în reşedinţa lui din California, marţi, la vârsta de 71 de ani, a anunţat Departamentul de Poliţie din Los Angeles (LAPD), citat de News.ro.

25th Film Independent Spirit Awards - Arrivals
Foto: Gulliver/Getty Images

Paramedicii au descoperit trupul neînsufleţit al cineastului în reşedinţa lui din Hollywood Hills, marţi, în jurul orei locale 17.00 (00.00 GMT). Decesul a fost provocat din cauze naturale, a precizat o purtătoare de cuvânt al LAPD.

Cineastul s-a retras din activitate în urmă cu câţiva ani din cauza maladiei Alzheimer, precizează Variety.com.

Curtis Hanson a câştigat alături de Brian Helgeland premiul Oscar în 1997 la categoria ”cel mai bun scenariu adaptat”, adaptând pentru filmul ”L.A. Confidential” romanul omonim scris de James Ellroy.

În calitate de producător a acelui lungmetraj din 1997, Curtis Hanson a fost nominalizat şi la Oscarul pentru cel mai bun film şi a primit o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun regizor.

Filmul ”L.A. Confidential” a câştigat un al doilea premiu Oscar, ce a revenit actriţei Kim Basinger, şi a mai fost nominalizat la categoriile ”cel mai bun film”, ”cel mai bun regizor”, ”cea mai bună imagine”, ”cea mai bună scenografie”, ”cel mai bun sunet”, ”cel mai bun montaj” şi ”cea mai bună coloană sonoră”.

Pelicula descrie oraşul Los Angeles din anii 1950, cu străzile şi costumele sale, iar Curtis Hanson a folosit un colectiv de actori talentaţi, precum Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, James Cromwell, Danny DeVito şi David Strathairn, pentru a realiza un film stilizat şi plin de culoare.

Pelicula a avut mare succes atât în rândul criticilor de specialitate, cât şi al publicului, generând încasări de peste 126 de milioane de dolari pe plan mondial, potrivit revistei Variety.

Curtis Hanson a regizat apoi comedia ”Wonder Boys”, adaptată de Steve Kloves pe baza romanului scris de Michael Chabon, despre un profesor de limba engleză, interpretat de Michael Douglas, care se află sub mare presiune, încercând să îşi termine noul roman înainte de debutul unui festival de literatură organizată în Pittsburgh.

Cineastul american a regizat apoi filmul ”8 Mile”, în care rolul principal a fost jucat de rapperul Eminem. 

Printre alte pelicule celebre semnate de Curtis Hanson se află filme precum ”Mâna care împinge leagănul/ The Hand That Rocks the Cradle”, ”Râul ucigaş/ The River Wild” şi ”Eu cu sora mea mai mică/ In Her Shoes”.

Ultimele filme pe care le-a regizat au fost ”Hazardul mortal/ To Big to Fail” şi ”Valul perfect/ Chasing Mavericks”.

Curtis Hanson a fost primul preşedinte al UCLA Film and Television Archive, începând din 1999, şi a fost membru al Consiliului Guvernatorilor din cadrul Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts & Sciences) din anul 2001.

A avut o relaţie cu producătorul de film Rebecca Yeldham, cu care are un fiu, născut în 2004.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri