Actrițele din „Sierranevada” dezvăluie cum lucrează cu C. Puiu

Data actualizării: Data publicării:
cristi puiu fb

Actrițele din pelicula „Sierranevada” au dezvăluit pentru emisiunea Ca-n filme cum a fost pe platourile de filmare și mai ales cum a fost să lucreze sub îndrumarea regizorului Cristi Puiu. Dana Dogaru, actrița care o interpretează pe mama personajului principal, a explicat că regizorul Cristi Puiu are talentul de a „face o distribuție aproape perfectă”. „Știam exact cât de strict e, începând de la scenariu până la a lucra extrem de cinstit, adică a nu te ascunde în sertărașele pe care le ai deja pregătit ca actor, nu te lasă să folosești nimic care îți e comod”, a continuat actrița.

Sierranevada, o comedie neagră

Despre film, actrițele Dana Dogaru, Judith State, Simona Ghiță și Ana Ciontea au fost de acord că te face și să râzi, dar și să plângi.

„E o comedie neagră. Nu e o tragedie. Pentru mine a fost o surpriză, nu mă așteptăm să râdă atât de multă lume”, a spus Dana Dogaru. 

Simona Ghiță a vorbit la emisiunea Ca-n filme despre momentul în care a văzut filmul: „Când am văzut filmul am râs foarte mult, am râs cu lacrimi. Au fost secvențe care m-au emoționat foarte mult, am plâns”

Dana Dogaru a atras atenția că oamenii sunt șocați de filmele românești, despre care spun că sunt foarte dure, dar, a explica actrița, „asta este viața noastră”. 

„Nu ne place dar așa suntem. Trebuie să avem curajul să vedem că ăștia suntem”, a spus actrița. 

Fiecare actor a trecut prin mai multe personaje

Dana Dogaru a explicat că au fost mai multe luni de casting, în timpul cărora fiecare actor a trecut prin mai multe persoanje. De asemenea, tot în această etapă au fost adăugate personaje noi. 

„Au fost mai multe luni de casting, fiecare actor a trecut prin mai multe personaje. A fost și o tactică de-a lui Cristi pentru a ne cunoaște și pentru a găsi locul fiecărui actor. Important era că lucram cu el, ce anume asta era problema lui. Pentru că nu actorul își alege regizorul ci invers. Ăsta este talentul lui, de a face o distribuție aproape perfectă. La mine nu era prima întâlnire cu Cristi și știam excat cât de strict e începând de la scenariu până la a lucra extrem de cinstit, adică a nu te ascunde în sertărașele pe care le ai deja pregătite ca actor. Nu te lasă să folosești nimic care îți este comod. A fost foarte greu, pentru că era multă lume, apartamentul era foarte mic. Un film greu pentru el. De certat nu ne-am certat pentru că nu mai aveam timp”, a spus actrița.

La rândul ei, Judith State a povestit că la scenele în care trebuia să plângă foarte mult, Cristi Puiu i-a spus „Judith aș vrea să plângi. Încercăm?”. 

„A fost mai ușor decât mă așteptam (să plâng n.red). Tot ce a trebuit să fac, dublă cu dublă, a fost să mă întorc în mine și în momentul respectiv și în situația de atunci și să mă folosesc de tot ce aveam eu emoțional și să le las să se exprime”, a povestit actrița.

Experiența ei de balerină nu a ajutat-o prea mult în film, dimpotrivă. 

„De multe ori erau momente în care îmi atrăgea atenția că sunt ca o pasăre. A apărut pasărea în cadru, spunea. Părea că dansez. Lucruri de care nu eram conștientă. Trebuie să te lași vulnerabil cu bune cu rele. Să nu încerci să te construiești perfect”, a explicat Judith State. 

Personajul Simonei Ghiță, respectiv verișoara personajului principal, nu era în plan inițial, cu a fost adăugat pe parcurs deoarece Cristi Puiu își mai dorea niște personaje în film.

Despre munca cu Cristi Puiu, actrița a explicat că trebuie „să îl asculți, să nu îți fie teamă și să riști”. 

„Când reusești să faci exact ce spune, adică să fii în prezent în spațiul ăla, în relație cu celălalt, și să spui adevărul, când nu te mai aperi, e un sentiment extrem de plăcut, pe care nu l-am mai avut până acum”, a spus Simona Ghiță. 

Ana Ciontea, care o interpretează că Tanti Ofelia, a spus că atunci când a văzut filmul prima dată a fost „izbită” de ceea ce vedea și că a avut senzația că nu se recunoaște, că nu își recunoaște trăsăturile feței. 

„La început, când Cristi Puiu mi-a încredințat acest rol nu știam dacă îl voi duce până la capăt cum trebuie. A fost greu pentru că încerci să te debarasezi de ceea ce știi și să intri într-o linie nouă, suprinzătoare chiar și pentru tine și plăcut pentru că atunci când s-au terminat filmările mi-ar fi plăcut să mai continue. Uneori e greu să fii o cocă ușor modelabilă. E mai ușor să te aperi. Trebuie să ai puterea și liniștea și capacitatea să iei forma vasului”, a subliniat actrița. 

Acţiunea filmului „Sieranevada” se petrece la trei zile de la atentatul din redacţia publicaţiei pariziene Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile după moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de soţia sa, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, va intra pe 9 septembrie în cinematografele din toată ţara.

Din distribuţia acestei pelicule fac parte Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga şi Ilona Brezoianu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri