„IT", filmul pe care fanii literaturii horror îl așteaptă de ani de zile

Data actualizării: Data publicării:
it

Stephen King este cel mai adaptat scriitor contemporan, dar rezultatele au fost de multe ori dezamăgitoare. Paradoxal, tocmai ecranizările după romanele sale horror - pentru care King a devenit celebru în lumea întreagă - au dat și ratările cele mai mari. Lansat vineri în cinematografe, „IT" are toate datele să fie una dintre excepțiile notabile de la această regulă.

 

Un copil neatent, o stradă inundată, obstacole lăsate în urmă de compania de utilități... acestea sunt spaimele adulților din orice suburbie americană. Nu însă și în Derry, orășelul fictiv din statul american Maine, unde se desfășoară multe dintre romanele lui Stephen King. Aici, din gurile descoperite de canal, pândesc alt tip de pericole.

„IT" este a doua adaptare după Stephen King care intră în săli anul acesta și una pe care fanii maestrului literaturii horror o așteptă de ani de zile. De 27 mai, precis. Atât a trecut de la prima adaptare și nu este un număr întâmplător.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„IT" este o creatură malefică care terorizează orășelul Derry de secole. Victimele sale preferate sunt copiii, iar monstrul se deghizează în clovn și îi ademenește cu baloane. Toți adulții din Derry par să ignore disparițiile misterioase, iar copiii trebuie să se descurce de unii singuri.

„The Losers Club" sunt o gașcă de prieteni și cel mai improbabil comando de luptă împotriva forțelor răului. Sunt pricăjiți, bolnăvicioși și speriați, iar liderul lor este Bill bâlbâitul. Ce îi face puternici este prietenia. Iar fricile copilăriei, care transformă umbrele de sub pat în monștri, vin la pachet cu un curaj la fel de specific vârstei.

De cealaltă parte îl avem pe Pennywise, clovnul dansator care se deplasează prin canalizarea orașului și știe ce îl sperie pe fiecare copil.

Bill Skarsgard a fost distribuit în rolul lui Pennywise, o sarcină dificilă, dar mai ales riscantă. Asta pentru că tânărul Skarsgard joacă un personaj care a intrat deja în legendă grație lui Tim Curry, cel care l-a interpretat pe Pennywise în prima adaptare din 1990.

Amuzanți sau terifianți, clovnii există din antichitate. Dar dacă astăzi clovnul malefic e un personaj standard al cinematografiei horror, i se datorează în primul rând lui Stephen King. „IT" este considerat unul dintre cele mai bune romane horror, unul în care autorul și-a propus să adune toți monștrii copilăriei într-unul singur. Nu doar pei cei cu colți și gheare, dar și pe cei din viața de zi cu zi, bătăușii de la școală sau adulții indiferenți.

„IT" este una dintre capodoperele lui King, dar și printre cele mai dificil de adaptat. Este unul dintre cele mai lungi și ambițioase romane ale sale, iar personajele principale sunt copii. Regizat de Andy Muschetti, o stea în ascensiune a genului horror, filmul reușește să redea pe marele ecran toată complexitatea universului din carte. O spune chiar Stephen King, un scriitor care nu s-a sfiit niciodată să critice ecranizările după romanele sale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri