Natalie Portman într-un rol de Oscar

Data publicării:
jackie

Creatorii unui soft care analizează corelația dintre cronicile filmelor pe IMDB și succesul la Oscar susțin că „Jackie”, drama biografică despre Jacqueline Kennedy, are cele mai mari șanse să câștige un premiu la ediția din acest an.

În noiembrie 1963, la o săptămână de la asasinarea lui John F. Kennedy, un jurnalist al revistei Life este chemat la casa de vacanță a soților Kennedy, pentru un interviu exclusiv cu soția fostului președinte. Un interviu in care Jacqueline Kennedy face o paralelă între domnia Regelui Arthur în Camelot și mandatul soțului ei.

Pornind de la acest interviu real, filmul se desfășoară într-o serie de flashback-uri mai mult sau mai puțin documentate istoric. Amintirile sunt filtrate de durerea și furia celei care povestește. În Jackie, asistăm la o reconstrucție minuțioasă a epocii, dar și o deconstucție a unui personaj forțat de educație și funcție să se conformeze mereu așteptărilor celorlalți.

Jacqueline Kennedy, cea mai celebră primă-doamnă, și cea mai celebră văduvă a Americii, nu este doar personajul principal, ci într-un fel este filmul în sine. Celalalte personaje devin piese de decor - de care Jackie se sprijină sau se lovește în zilele imediat următoare asasinării lui JFK.

Filmul vine cu o serie de actori secundari de prim rang - Peter Sarsgaard în rolul lui Robert Kennedy, John Hurt în rolul preotului catolic și Billy Crudup în rolul jurnalistului. Natalie Portman insa este cea care fură scena de la început, într-un rol care-i va aduce, probabil, cel de-al doilea premiu Oscar.

Prestația lui Portman este un adevărat tur de forță și a fost lăudată unanim de critici. De la emoția autentică pe care reușește să o transmită, la execuția tehnică impecabilă a accentului, gesturilor și posturii, Natalie Portman reușește în Jackie ceea ce reușise Daniel Day Lewis în rolul lui Lincoln: să livreze un personaj de ficțiune atât de concret încât să se substituie în memoria colectivă personajului real.

În termenii cinici ai Hollywood-ului avem de-a face cu un film din categoria „star vehicle", un film gândit în jurul unui actor cu tracțiune la box-office și la premiile Oscar. Ceea ce ridică Jackie mult peste majoritatea filmelor de acest gen, este faptul că aici starul este și un talent actoricesc veritabil și că filmul a fost gândit din faza de scenariu ca un studiu de personaj.

Jackie este un performance al suferinței, detaliile biografice sunt un pretext pentru a explora la prim plan, tragedia individuală care s-a desfășurat departe de ochii publicului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri