Precizările regizorului Bernardo Bertolucci despre scena violului din ”Ultimul tango la Paris”

Data publicării:
Bernardo Bertolucci Meets The Audience - 11th Rome Film Festival
Foto: Gulliver/Getty Images

Regizorul italian Bernardo Bertolucci a transmis, printr-un comunicat de presă, că actriţa Maria Schneider a ştiut că la filmările pentru ”Ultimul tango la Paris” urma să aibă loc o secvenţă violentă, însă nu ştia că va fi folosit unt, controversa fiind ”ridicolă”, scrie News.ro. Regizorul italian a declarat în 2003, într-un interviu la Cinemateca Franceză, că legendara scenă a violului din "Ultimul tango la Paris" dintre Marlon Brando şi Maria Schneider nu a fost discutată cu actriţa.

Bernardo Bertolucci Meets The Audience - 11th Rome Film Festival
Foto: Gulliver/Getty Images

În comunicatul de presă transmis presei italiene de regizorul premiat cu Oscar pentru filmul ”Ultimul împărat”, acesta pretinde că acuzele se bazează pe ”o neînţelegere ridicolă”. 

”În urmă cu ani, la Cinemateca Franceză, cineva m-a întrebat detalii despre faimoasa scenă cu untul. Am specificat, dar poate nu am fost înţeles clar, că am decis cu Marlon Brando să nu o informăm pe Maria că vom folosi unt. Am vrut reacţia ei spectaculoasă la asta (că vom folosi unt, n.r). Aici a fost neînţeleasă minciuna. Cineva s-a gândit, şi a crezut, că Maria nu a fost informată despre violenţa asupra ei. Este fals”, a declarat Bernardo Bertolucci, după acuzele din ultima vreme, citat de The Guardian.

Cineastul, în vârstă de 76 de ani, a adăugat: ”Maria a ştiut pentru că a citit scenariul, unde era descris totul. Singura noutate a fost ideea cu untul. Şi asta, aşa cum am aflat ani mai târziu, a ofensat-o pe Maria. Nu violul, care a fost descris în scenariu”. 

În interviul din 2003, Bertolucci declara că a vrut ”reacţia ei ca fată, nu ca actriţă. Ca Maria să interpreteze umilinţa şi furia, voiam să o simtă. Ţipetele...”. Astfel a povestit cineastul ambiţiile sale artistice din spatele violului real, planificat de el însuşi şi de Marlon Brando.

Confesiunea a fost transmisă pe mai multe canale media americane. Videoclipul în care regizorul face mărturia a fost văzut de peste 1,600.000 de vizitatori pe Youtube. 

"Secvenţa cu untul a fost o idee pe care am avut-o cu Marlon, în dimineaţa filmărilor", a spus Bertolucci la Cinemateca Franceză, la doi ani după moartea actriţei. El a mai spus că s-a simţit oribil "într-un fel" pentru cum s-a purtat cu actriţa, dar s-a apărat spunând că a vrut reacţia ei "ca fată". "Mă simt vinovat, dar nu-mi pare rău. Ca să obţii ceva cred că trebuie să fii complet liber".

Mărturia cineastului a scandalizat o bună parte a Hollywood-ului. Actori precum Jessica Chastain şi Chris Evans au declarat pe Twitter că nu vor mai vedea niciodată filmul, şi nici nu-i vor mai considera pe Bertolucci şi pe Brando ca înainte. "Mi se face greaţă", a spus actriţa. De altfel, pe Change.org s-a constituit o campanie prin care semnatarii cer Academiei de la Hollywood să condamne public faptele şi pe regizorul italian.

Maria Schneider, care a murit în 2011 din cauza unui cancer, nu şi-a revenit niciodată după filmări, trăind lungi perioade de depresie. Într-un interviu acordat Daily Mail în 2007, actriţa povestea momentul violării prin semne.

“Ar fi trebuit să-mi sun agentul sau să chem avocatul pe platou pentru că nu poţi forţa pe cineva să facă ceva, dar în acea perioadă nu ştiam. Marlon mi-a spus: <Maria, nu-ţi face griji, e doar un film>, dar în timpul scenei, chiar dacă ce f[cea Marlon nu era adevărat, am plâns cu adevărat. M-am simţit umilită, ca să fiu sinceră, un pic violată de Marlon şi de Bertolucci", declara Maria Schneider.

Drama erotică "Ultimul tango la Paris", în regia lui Bernardo Bertolucci, a avut premiera pe 15 decembrie 1972, la Roma. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri