Acuzat de blasfemie după ce a făcut comentarii despre religie

Data actualizării: Data publicării:
2016 CBS Upfront
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Actorul Stephen Fry este acuzat de blasfemie, după ce a făcut comentarii legate de Dumnezeu şi religie într-un show din 2015 la postul de televiziune RTE, scrie BBC.

2016 CBS Upfront
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Sephen Fry s-a întrebat în emisiune "de ce ar trebui să respecte un Dumnezeu capricios, fără minte, prost, care a creat o lume... plină de injustiţie". Mai târziu el a spus că "nu a fost ofensator la adresa niciunei religii în particular", relatează News.ro.

Poliţia din Irlanda a început o investigaţie şi încearcă să vadă dacă actorul a săvârşit o infracţiune în temeiul Legii privind defăimarea.  

Invitat în emisiunea "The Meaning of Life", găzduită de Gay Byrne, în februarie 2015, Fry a fost întrebat ce i-ar spune lui Dumnezeu, la porţile Raiului. El a spus: "Cum îndrăzneşti să creezi o lume în care este atâta mizerie? Nu e vina noastră? Nu e drept. Este pe deplin rău. De ce aş respecta un zeu capricios, prost, care a creat o lume care este plină de nedreptate şi durere?". 

Telespectatorul, care a făcut plângerea, spune că nu s-a simţit jignit de comentariile lui Fry, dar le clasifică blasfemice potrivit legii, dar ar trebui să primească amenda maximă de 25.000 de euro (22.000 de lire sterline). 

Legea interzice persoanelor să publice "lucruri care sunt abuzive sau insultătoare în legătură cu chestiuni sacre în orice religie, care ar cauza ultraj pentru un număr substanţial de adepţi ai acelei religii".  

În 2015, Stephen Fry declara la BBC că a fost "absolut şcoat" de unele reacţii din mass media după cele spuse în emisiune. "Nu cred că am menţionat vreo religie anume şi sunt sigur că nu am intenţionat, şi de fapt cred că nu am spus nimic ofensator faţă de vreo religie anume". 

"Nu comentăm o investigaţie care este în derulare", a afirmat un poliţist pentru BBC. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri