Chelsea Manning, fostul soldat care a fost sursa WikiLeaks, pozează în „Vogue”

Data publicării:
chelsea manning vogue

Chelsea Manning, fostul soldat american care a fost sursa iniţială a dezvăluirilor WikiLeaks despre războiul dus de SUA împotriva terorismului în întreaga lume, este vedeta revistei Vogue în ediţia pentru luna septembrie.

Chelsea Manning povesteşte despre viaţa sa în libertate după ce a stat timp de 7 ani după gratii din cauza informaţiilor dezvăluite.

Ea povesteşte şi despre tratamentul de schimbare de sex şi noua sa viaţă ca femeie.

Reportajul este însoţit de un pictorial realizat de celebra artistă Annie Leibovitz.

Chelsea Manning, care a intrat la închisoare ca bărbat, pe când se numea Bradley, a ieşit în mai 2017 de la închisoare ca femeie, după ce a ispăşit şapte ani, în urma condamnării care a fost pronunțată de justiție pentru că a divulgat WikiLeaks sute de mii de documente clasificate.

Pedeapsa inițială a fost de 35 de ani de închisoare, dar i-a fost comutată de fostul preşedinte american Barack Obama în ianuarie, înainte să plece de la Casa Albă.

Chelsea Manning, în vârstă de 29 de ani, s-a născut Bradley Manning. La o zi după condamnarea la 35 de ani de închisoare, în 2013, Manning a declarat că se simte femeie încă din copilărie şi că vrea să trăiască sub numele Chelsea ca femeie.

Manning a fost condamnat pentru 20 de capete de acuzare privind divulgare de informaţii, inclusiv pentru spionaj. A fost achitat de cea mai gravă acuzaţie - ajutarea inamicului.

Fostul militar şi-a apărat divulgarea de secrete argumentând că a vrut să declanşeze o dezbatere publică în Statele Unite pe tema rolului armatei şi politicii externe americane, însă ulterior şi-a cerut scuze pentru că a „afectat Statele Unite”, insistând că a crezut în mod greşit că putea „schimba lumea în mai bine”.

Manning a încercat să se sinucidă de două ori în timpul detenției la Fort Leavenworth, o închisoare pentru bărbaţi.

A făcut, de asemenea, greva foamei anul trecut, din care a ieşit după ce armata i-a promis că-i va oferi tratamentul necesar pentru tranziţia între sexe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri