Compania de producție cinematografică unde „hărțuirea sexuală făcea parte din cultură”

Data actualizării: Data publicării:
lars von trier
FOTO: Facebook

Zentropa, principala companie de producție scandinavă fondată de Lars von Trier și Peter Aalbak Jensen, a fost acuzată de nouă femei din Danemarca că a promovat un mediu în care hărțuirea sexuală, umilirea și intimidarea reprezentau practici curente, relatează luni Variety.

lars von trier
FOTO: Facebook

Într-un articol din ziarul danez Politiken sunt publicate acuzații privind un loc de muncă toxic din partea unor femei precum Meta Louise Foldager Sorensen, care a lucrat la Zentropa din 2006 până în 2010 și a produs filmele lui Lars von Trier "Antichrist" și "Melancholia", și Anna Mette Lundtofte, scriitoare și jurnalistă la Zentropa timp de trei ani înainte de a publica cartea "Zentropia" în 2013, relatează Agerpres.

"Cred că oricine a fost angajat la Zentropa a fost expus sau a fost martor la anumite lucruri — atât acte cu încărcătură sexuală, cât și de intimidare sau provocare. Toate acestea făceau parte din cultură", a spus Foldager Sorensen, care a fondat SAM Productions ("The Killing") și Adam Price ("Borgen").

Anna Mette Lundtofte a declarat că a văzut femei care au fost supuse unui comportament "degradant" la Zentropa.

"Potrivit propagandei Zentropa, urma să fac parte dintr-o 'cultură de lucru alternativă', dar în realitate am întâlnit o structură de putere demodată, patriarhală", a mai spus Lundtofte.

Von Trier nu este acuzat direct în articol, dar Aalbak Jensen, cofondatorul și fostul CEO al companiei, este acuzat de comportament sexual inadecvat de mai multe femei. Foste angajate au declarat pentru Politiken că le pipăia pe sâni și le dădea palme la fund și că a pus la cale "mai multe acte degradante din punct de vedere sexual la petrecerea de Crăciun a firmei".

În replică la articol, directorul de acum de la Zentropa, Anders Kjarhauge, a declarat că nu comentează acuzațiile specifice, însă compania își va examina practicile. "Acestea sunt experiențe personale și sunt trist că s-au simțit astfel, dar aceasta nu este Zentropa pe care o știu", a spus Kjarhauge.

"Vom iniția un proces cu angajații pentru a pregăti o viziune mai clară privind ceea ce înseamnă un bun loc de muncă. Zentropa a fost mereu un act de echilibru între artă și afaceri, între reguli și haos, între bărbați și femei, între depășirea limitelor și respectarea lor și așa mai departe. Diversele discuții și articole din Danemarca ne-au transmis clar că trebuie să verificăm dacă acest act de echilibru este funcțional", a spus Kjarhauge pentru Variety.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri