#metoo. Tarantino: „Ştiam suficient ca să fac mai mult decât am făcut”

Data actualizării: Data publicării:
"Reservoir Dogs" Screening - 2017 Tribeca Film Festival
Foto: Gulliver/Getty Images

Lupita Nyong'o, actriţă premiată cu Oscar pentru rolul secundar din „12 Years a Slave” (2013), susţine că producătorul Harvey Weinstein a hărţuit-o, în timp ce regizorul Quentin Tarantino, care a colaborat în numeroase rânduri cu el, afirmă că a ştiut mult mai multe despre comportamentul acestuia decât a făcut, scrie News.ro.

"Reservoir Dogs" Screening - 2017 Tribeca Film Festival
Foto: Gulliver/Getty Images

Într-un articol publicat de New York Times, actriţa dezvăluie cum în mai multe rânduri a fost chemată în camera de hotel a producătorului, sub diverse pretexte. 

Când s-au cunoscut, în 2011, el a invitat-o pe actriţă la reşedinţa din Connecticut a familiei lui, sub pretextul de a urmări un film. Weinstein s-a oferit să îi facă masaj - propunere care Lupitei Nyong'o i-a părut o glumă - şi a încercat în mai multe moduri să o convingă să întreţină relaţii sexuale cu el. Pentru că l-a refuzat, Lupita Nyong'o spune că s-a simţit ameninţată de Weinstein.

Regizorul Quentin Tarantino a recunoscut că ştia de mai mulţi ani despre comportamentul nepotrivit al lui Harvey Weinstein faţă de femei. 

„Ştiam suficient ca să fac mai mult decât am făcut”, a declarat el pentru New York Times.

Comentariul lui a venit după ce poliţia din Los Angeles a început anchetarea lui Weinstein pentru o agresiune sexuală pe care a comis-o în 2013. În acest caz este implicat un model italian în vârstă de 38 de ani.

„Erau mai mult decât zvonuri, de bârfa obişnuită. Nu era informaţie la mâna a doua. Ştiam că a făcut câteva dintre aceste lucruri. Îmi doresc să fi fost mai responsabil privind ceea ce am auzit. Dacă aş fi făcut asta atunci, nu ar fi trebuit să lucrez cu el”.

Scandalul „Weinstein” a început pe 5 octombrie, după ce The New York Times şi The New Yorker au publicat articole în care mai multe femei îl acuzau pe producător de hărţuire sexuală. Între ele, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow şi Angelina Jolie, Cara Delevingne, fotomodele şi angajate ale lui Harvey Weinstein. În plus, alte femei, între care se numără Rose McGowan, îl acuză de viol.

Weinstein, în vârstă de 65 de ani, susţine că orice relaţie sexuală a fost consimţită.

Producătorul a fost concediat din The Weinstein Co., după ce anunţase că se retrage pentru o perioadă nedeterminată de la cârma firmei pe care a înfiinţat-o împreună cu fratele lui, Ben.

Meryl Streep, Judi Dench, Bob Iger, George Clooney, Jennifer Lawrence, James Gunn, Leonardo DiCaprio, Brie Larson, Megan Ellison, Julianne Moore, Seth Rogen, Kevin Smith, Lena Dunham, Judd Apatow, John Oliver, Patricia Arquette şi Mark Ruffalo, între alţii, au condamnat comportamentul lui Weinstein faţă de femei.

Mai mulţi laburişti, membri ai Parlamentului, i-au cerut prim-ministrului Theresa May să retragă titlul de Comandor al Imperiului Britanic pe care producătorul Harvey Weinstein l-a primit în 2004.

BAFTA (British Film Academy of Film and Television Arts) i-a retras producătorului statutul de membru. În plus, consiliul Academiei de Film Americane a votat ”cu mult peste majoritatea de două treimi care era necesară” pentru ca lui Harvey Weinstein să îi fie retras titlul de membru. În plus, Sindicatul Producătorilor are în vedere eliminarea lui.

Soţia lui Harvey Weinstein, Georgina Chapman, cofondatoare a brandului de lux Marchesa, a anunţat, pe 10 octombrie, că se desparte de producător, pentru ”actele sale de neiertat”.

New York Police Department (NYPD) şi Metropolitan Police din Londra au anunţat că au început investigaţii privind acuzaţii de agresiune sexuală aduse producătorului Harvey Weinstein.

Emmanuel Macron a spus că a început procedurile de retragere a Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare acordat în 2012 lui Harvey Weinstein.

Producţiile cinematografice la care a lucrat Harvey Weinstein însumează peste 300 de nominalizări la Oscar şi 81 de premii oferite de Academia de Film Americană. El a primit un premiu Oscar pentru filmul „Shakespeare in Love”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri