Regizor premiat la Cannes riscă 6 ani de închisoare

Data actualizării: Data publicării:
"Lerd (Un Homme Integre)" Photocall - The 70th Annual Cannes Film Festival
Foto: Gulliver/Getty Images

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, care a fost interogat de justiția din țara sa după ce i-a fost confiscat pașaportul, este acuzat de acte pasibile de șase ani de închisoare, a anunțat marți distribuitorul în Franța a peliculei "A Man of Integrity", filmul său premiat la Cannes.

"Lerd (Un Homme Integre)" Photocall - The 70th Annual Cannes Film Festival
Foto: Gulliver/Getty Images

Mohammad Rasoulof, căruia i s-a confiscat pașaportul pe 15 septembrie pe aeroportul din Teheran, a fost "îndelung interogat la 3 octombrie de serviciul de informații al Gardienilor Revoluței" și acuzațiile formulate împotriva lui sunt "activități împotriva securității naționale" și "propagandă împotriva regimului" iranian, acte pasibile "de șase ani de închisoare", potrivit ARP Selection, casă de producție franceză și distribuitor al filmului, citat de Agerpres.

"Pentru moment, el trebuie să aștepte la domiciliu o viitoare convocare pentru un nou interogatoriu" și urmează să aibă loc "mai multe în următoarele săptămâni", a precizat ARP Selection.

Rasoulof a câștigat premiul "Un Certain Regard" la ediția a 70-a a Festivalului de la Cannes cu filmul "A Man of Integrity" ("Lerd" — în persană).

Filmul relatează povestea unui om simplu care încearcă să se lupte împotriva corupției unei companii private care îi presează pe oamenii din satul său să-și vândă bunurile.

În septembrie, coproducătorul filmului, Kaveh Farnam, a anunțat că regizorul a fost convocat de justiție după ce i-a fost confiscat pașaportul pe aeroportul din Teheran, fără explicații la acel moment.

Potrivit lui Kaveh Farnam, el revenea din SUA după ce participase la festivalul Telluride, unde "A Man of Integrity" a fost prezentat la începutul lui septembrie.

Mohammad Rasoulof a mai obținut premiul "Un certain regard" în 2011, cu filmul "Goodbye". Premiul i-a fost decernat însă în lipsă, în condițiile în care îi era interzis să iasă din țară.

În octombrie 2011, regizorul a fost condamnat la un an de închisoare pentru "activități împotriva securității naționale și propagandă", în contextul în care cineastul Jafar Panahi a fost condamnat și el la șase ani de închisoare din același motiv.

Condamnarea celor doi a provocat un val de dezaprobare în Occident.

"A Man of Integrity" urmează să fie lansat în Franța la 6 decembrie, iar Rasoulof urma să vină în această țară pentru a-și promova creația.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri