Un show înregistrat de George Carlin cu o zi înainte de 11 septembrie 2001, lansat abia acum

Data actualizării: Data publicării:
crop George Carlin_GettyImages-2573207
Foto: Gulliver/GettyImages

Cu o zi înainte de atacurile teroriste din New York de pe 11 septembrie 2001, George Carlin înregistra o nouă emisiune de comentarii pentru HBO. Spectacolul nu a mai fost difuzat atunci, pentru că avea o glumă despre teroristul Osama bin Laden. Show-ul urmează să fie făcut public abia după 15 ani, la jumătatea lunii.

crop George Carlin_GettyImages-2573207
Foto: Gulliver/GettyImages

George Carlin, unul dintre cei mai mari actori de comedie din lume, nu a mai apucat să vadă lansarea episodului înregistrat cu o zi înainte de atacurile teroriste din SUA, din toamna lui 2001. Două motive au fost esențiale pentru oprirea de la difuzare.

Primul a fost contextul. Titul episodului era „Îmi cam place când mulți oameni mor” (I Kinda Like It When a Lotta People Die - titlul original). În atacurile din 11 septembrie, aproape 3.000 de oameni au murit, așa că spectacolul ar fi fost nepotrivit.

„Titlu satirizează dorința americanilor de sânge și scoate la suprafață emoțiile care fac wrestlingul și știrile despre crime atât de populare”, scrie The New York Times.

Un al doilea argument a fost și mai convingător. Vedeta cluburilor de comedie făcuse o glumă tocmai cu un avion și Osama bin Laden. George Carlin spunea că, dacă are loc o flatulență într-un avion, cel mai probabil va fi învinovățit teroristul căutat la acea vreme de FBI.

„FBI va căuta urme de explozibil. Ar trebui să se uite după urmele de orez și bok choy (varză chinezească, n.red.)”, spunea George Carlin.

The New York Times notează că acest CD al lui George Carlin e o amintire a anxietății de a face umor după atacurile din 2001. Într-un stand-up din 1999, el a făcut comentarii și în legătură cu siguranța pe aeroporturi: „Americanii sunt întotdeauna dispuși să renunțe la puțin din libertatea lor în schimbul iluziei de securitate”.

George Carlin, care a murit în 2008, era cunoscut pentru glumele sale la adresa guvernului american. Dar, ca mulți alții, s-a schimbat după 11 septembrie 2001. La câteva luni după atentate, a lansat o înregistrare în care vorbea mai degrabă despre supraviețuire, abandonând subiectul despre libertățile oamenilor. După atacuri, el spunea că în asemenea situații grave e nevoit să colaboreze cu „oameni neplăcuți” precum George W. Bush.

Înregistrarea va fi disponibilă pentru cumpărare atât pe CD, cât și pe mediile digitale, cum ar fi Amazon și iTunes.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri