Unde poți citi gratis în timp ce te coafezi sau mănânci

Data publicării:
carti la coafor

Dacă vreţi să citiţi o carte bună în această vară, Capitala oferă câteva locuri special create pentru cititori, în care cartea nici măcar nu se plăteşte. Reporterii Digi24 au pornit în căutarea locurilor de citit din Bucureşti.

Într-un cartier select al capitalei am găsit un salon de frumuseţe şi de cărţi. Printre uleiuri de păr şi sticluţe colorate cu lac de unghii îşi fac loc pe rafturi şi cărţi din mai toate domeniile: de la Artă, la romane de dragoste.

Sunt genul care se plictiseşte stând două, trei ore, cât durează să-mi pună tratamente, vopsea, să mă coafeze şi trece timpul altfel. Este o idee foarte tare. Am acasă două cărţi de aici, pentru că mă apuc să le citesc şi na, trebuie să le iau să le şi termin”, spune Larisa, o clientă.

Numărul sau valoarea cărţilor citite ori împrumutate nu se vede niciodată în nota de plată. Pe chitanţă apar doar costurile serviciilor oferite de salon.

Limonadă, mi-am pus şi câţiva biscuţi. Îmi aleg bineînţeles o carte. Nu voi plăti nimic din toate astea. Sunt într-un loc în care doar timpul se plăteşte”, relatează Arina Delcea, reporter Digi24.

O oră petrecută aici costă opt lei. Nu contează cât şi ce consumi şi nici câte cărţi citeşti. E o cafenea, o librărie? Sau o bibliotecă, poate?

Noi spunem că vin musafiri în spaţiu. Este spaţiul nostru plăcut în care invităm pe toată lumea”, spune Victor Alexa- librar, fondator.

Iar musafirii profită din plin. Când m-am întâlnit cu ea, Roxana asculta deja de şase ore o conferinţă despre marketing.

Am un copilaş mic, de zece luni, şi e cam imposibil. Astăzi a fost tatăl pe tura de babysitting şi eu am venit aici să lucrez. E o combinaţie între relaxare şi muncă şi un pic de mâncărică”, spune ea.

Sunt soluţii şi pentru bucureştenii care vor să citească în aer liber. Biblioteca Metropolitană are cinci grădini de citit. Într-una dintre ele am cunoscut-o pe Mara. Este elevă în clasa a XI-a şi evadează frecvent în grădina secretă, mai ales acum, că e în vacanţă.

E un loc extrem de liniştit şi frumos. Mi s-a întâmplat să stau jumătate de zi sau să-mi propun să stau gen două ore şi să ajung să mă uit la ceas şi să fi trecut toată ziua”, spune Mara.

Chiar vorbeam cu amici. Spuneau: când o să vin şi eu odată la tine în grădină şi o să prind un loc în hamac, că bineînţeles că primele se ocupă hamacele. Se mai întâmplă să mai şi adoarmă. Asta e perfect. Înseamnă că se simt bine la noi”, spune Anca Râpeanu- director al Bibliotecii Metropolitane.

Micul refugiu pentru cititori a fost decorat de voluntari, cu mobilier rătăcit prin Bibliotecă.

O alternativă la clasicele biblioteci sunt câteva librării. Au creat spaţii speciale pentru iubitorii de lectură în afara casei.

Mi se pare o atmosferă foarte frumoasă. Multe cărţi sunt destul de scumpe, dar poţi să stai aici şi să citeşti cât vrei şi nu trebuie neapărat să o cumperi”, spune Diana, elevă în clasa a VIII-a.

Oamenii s-au bucurat de spaţiul ăsta. Vin, citesc. Îşi iau ceai cald. Le-am pus la dispoziţie o selecţie de cărţi interesante, pe care le schimbăm periodic”, spune Ana Niculescu, reprezentant al librăriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri