Catedrala construită în 400 de ani și cu 3400 de statui

Data publicării:
domul din milano

De mai bine de 600 de ani aceasta catedrală gotică este simbolul oraşului Milano. O capodoperă arhitecturală, un monument unic, o minune a ingineriei. Este considerată catedrala cu cea mai îndelungată perioadă de construcţie din lume, dar şi cea cu cele mai multe statui: 3.400.

Domul din Milano este cea mai mare catedrală din Italia şi a cincea din lume. Ocupă peste 100.000 de metri pătraţi.

Piatra de temelie a Domului a fost pusă în 1386. În proiectul iniţial pereţii erau din piatră de teracotă, însă atunci când constructorii au înţeles grandoarea proiectului, au înlocuit-o cu marmură adusă din zona Lacului Maggiore. Pentru a fi transportată s-au săpat canale care ajungeau direct la Dom. În Milano au mai rămas şi astăzi două dintre ele.

Mii de artişti, sculptori şi 78 de arhitecţi din toată Europa au lucrat la construcţia Catedralei. Şi asta a făcut ca proiectul să devină din ce în ce mai complex. Ritualul de sfinţire a avut loc în 1418, dar lucrările au continuat, cu întreruperi, încă 400 de ani.

Faţada Domului a fost terminată de Napoleon la începutul secolului al XIX-lea. Dar sculptorii şi restauratorii lucrează şi astăzi pentru conservarea clădirii. De aceea este considerată catedrala cu cea mai îndelungată perioadă de construcţie din lume.

Un alt record pe care îl deţine Domul din Milano este acela de catedrală cu cele mai multe statui: 3.400. Toate, din marmură. Vârful cel mai înalt ajunge la 108 metri, acolo este statuia aurită Madonnina. La toate acestea se adaugă 135 de turle şi alte 700 de modele decorative.

200 de trepte sunt de urcat până pe acoperişul Catedralei, care oferă o imagine magnifică a oraşului.

În interior atrag atenţia vitraliile, adevărate opere de artă care spun, fiecare, o poveste.

Aproape de intrarea principală astronomii au creat un cadran solar. La solstiţiul de vară lumina vă poate ajuta să vă potriviţi ceasul.

Spre deosebire de alte biserici europene, catedrala nu are clopote. Însă are o Capela Muzicală din 1402, care este cea mai veche instituţie culturală activă milaneză şi una dintre cele mai vechi din lume.

Pentru toate aceste motive, Domul din Milano este unul dintre cele mai vizitate locuri din Italia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri