Ce medicamente trebuie să luăm cu noi în concediu?

Data publicării:
vacanta - medicamente - shutterstock_299136275
Foto: Shutterstock

Oare trebuie să luăm cu noi o mică farmacie, atunci când călătorim? Ce medicamente ar trebui să avem neapărat în geantă și care sunt cele pe care le putem lăsa acasă? Răspunsul vine de la un profesor francez, François Chast, autor al cărții „Medicamentele în 100 de întrebări”.

vacanta - medicamente - shutterstock_299136275
Foto: Shutterstock

Bineînțeles, primul lucru de care trebuie să ținem seama este destinația. A merge în Bavaria sau a parcurge Nigerul în piroga tradițională nu comportă aceleași riscuri pentru sănătate. Dacă destinația este exotică, trebuie să ne gândim la asta cu cel puțin două luni înainte de plecare. Uneori sunt necesare niște vaccinări, obligatorii sau recomandabile, atât pentru copii, cât și pentru adulți: împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei, rujeolei, encefalitei, febrei tifoide. Vaccinarea contra febrei galbene, o maladie transmisă de un țânțar, este obligatorie pentru a intra în anumite țări din zona intertropicală a Africii sau Americii de Sud. 

Cea mai bună măsură de precauție când mergem în aceste țări este să nu ne lăsam pișcați de țânțari, pentru că multe boli așa se transmit, prin înțepătura de țânțar. Trebuie să purtăm haine care să acopere cât mai mult din corp, eventual să le impregnăm cu o soluție antițânțari. Să ne dăm cu crema antițânțari pe toate porțiunile rămase descoperite ale corpului, inclusiv pe față (cu excepția buzelor și ochilor). În cazul copiilor foarte mici, nu-i vom da pe mâini, pentru ca le bagă în gură.  Uneori, se practică tratamentele preventive, profilactice, dar asta e în funcție de zonă, durata călătoriei, vârstă și oricum decide medicul.

Indiferent de destinație,  ar trebui să avem cu noi o trusă medicală cu câteva medicamente „universale”: paracetamol, un antidiareic de tipul loperamidă (Imodium), un antialergic, un antiseptic cutanat (betadină), pliculețe pentru rehidratare orală, ser fiziologic, o cremă pentru arsuri, comprese sterile, leucoplast, gel sau soluție antibacteriană pentru igiena mâinilor, un produs de dezinfectat apa de băut sau de spălat pe dinți. 

Aceste medicamente obișnuite trebuie să fie în cantități suficiente pentru a acoperi durata sejurului.

În cazul unor medicamente pentru boli cronice, precum insulina, anticoagulantele, antihipertensivele sau unele contraceptive orale, trebuie ținut cont și de diferența de fus orar, dacă este cazul.

Înainte de a pleca, poate că e bine să întrebați medicul sau farmacistul denumirea comună internațională a unor medicamente și dacă e posibil să le obțineți fără rețetă.

Și, în fine, un călător avizat știe că trebuie să aibă mereu la el prezervative, singura metodă eficientă de prevenire a infecțiilor transmisibile sexual. Nu se știe niciodată ce-i iese în cale! :)

 

Citiți și:

Trusa de medicamente de luat în vacanță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri