Legenda lacului Chiriloaia și a insulei unde se ascundea Terente

Data publicării:
ostroavele brailei

Parcul Natural „Balta Mică a Brăilei” sau „Delta în miniatură”, cum este el numit, oferă oricărui turist dornic să descopere spectacolul naturii o experienţă de neuitat. Sunt nu mai puţin de 200 de specii de păsări care îşi au casa aici, printre ele şi impozantul şi extrem de rarul vultur codalb. Odată ajunşi în sudul judeţului Brăila, vă puteţi caza la pensiunile din localitatea Măraşu, o zonă turistică care în ultimii ani atrage tot mai mulţi vizitatori, atât din ţară cât şi de peste hotare.

Mircea Bărbulescu, proprietar pensiune: „Avem vizitatori din diverse ţări, din Asia, din Europa care sunt interesaţi de vânătoare. Am avut vizitatori din Kuweit, din Iran, din Italia, din Germania, Austria...e foarte colorată provenienţa şi,de principiu, ei sunt interesaţi de păsările călătoare.”

Miruna Mihailovici, reporter Digi24: „Una dintre variantele de petrecere a timpului liber este o plimbare pe Dunăre cu caiacul.”

Odată ajunşi aici, turiştii se pot delecta şi cu drumeţii în Munţii Măcinului sau plimbări cu barca printre cele şapte insule şi ostroave de pe Dunăre.

Ionel Manolache, director Administraţia Parcului Natural „Balta Mică a Brăilei”: „În cadrul Parcului, se regăsesc foarte multe valori naturale protejate, dintre care am aminti 19 habitate, un număr de 214 specii de păsări. De asemenea, se regăsesc 52 de lacuri.”

Parcul Natural "Balta Mică a Brăilei" se întinde astăzi pe 207 kilometri pătraţi, fiind o rămăşiţă de doar 10 la sută din vechea Baltă a Brăilei, cum era ea înaintea anilor 60, când a fost desecată de regimul comunist. Aria protejată face parte din zonele umede de interes internaţional.

Gelu Găureanu, şef pază Administraţia Parcului Natural „Balta Mică a Brăilei”: „Zona este deosebită în ceea ce priveşte bogăţia speciilor..numai într-o singură palmă, dacă am băgat mâna în apă, priviţi ce putem descoperi: un melc de apă, lymnea stagnatilis, un alt melc, planorbis planorbis, un fruct de ciulin de baltă, trapa natans, peştişoara, salvinia natans şi aici lemna trisulca. Iată, 7-8 specii într-o palmă de om.”

În partea de nord a parcului natural se află insula Fundu Mare, pe lacul Chiriloaia. Aici, colonii de cormorani şi egrete colorează cerul şi tulbură liniştea sălbatică, făcându-l pe privitor să fie martorul unei reprezentaţii unice a naturii. Numele lacului este legat de legenda frumoasei Chira Chiralina, despre care se spune că a fost răpită de un marinar arap (negru) şi adusă cu barca în acest loc. Familia a venit s-o salveze şi a recuperat-o, iar arapul a fugit şi s-a spânzurat. De atunci, numele lacului a rămas Chiriloaia şi al insulei - Harapu. Temutul bandit Terente, supranumit Regele Bălţilor, un bandit lipovean care fura şi ucidea fără milă, avea mai multe ascunzători aici.

Gelu Găureanu, şef pază Administraţia Parcului Natural „Balta Mică a Brăilei”: „Sunt locuri pe care bătrânii ni le-au arătat acum 10 ani. Ne-au povestit cum atunci când erau ei mici, de 7-8 ani, părinţii îi trimiteau cu sacoşa cu pâine, cu brânză şi le spunea părintele: te duci şi o laşi în salcia cutare sau salcia aceea ... nu ştiau ce este pe moment, după aceea au realizat că, de fapt, erau alimente pentru Terente.”

În zonă se poate ajunge doar cu barca. Administraţia Parcului Natural „Balta Mică a Brăilei” pune la dispoziţia turiştilor ambarcaţiuni şi rangeri care să îi ducă în cele mai frumoase locuri. Tariful porneşte de la 50 de lei de persoană pe oră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri