Locul de 21 de hectare cu statui, în România

Data actualizării: Data publicării:
statui buzau

256 de sculpturi, de toate formele şi mărimile, se întind în poienile pădurii din localitatea Măgura. Turiştii găsesc aici o oază de linişte şi relaxare, dar şi un bun prilej de picnic şi plimbare în aer liber. Nu departe de tabără, Mânăstirea Ciolanu este loc de pelerinaj, pentru sute de credincioşi.

Povestea locului unde bucăţile de piatră au luat o altă formă a început în anii 70. Atunci mai mulţi sculptori de la Uniunea Artiştilor Plastici din România au hotărât să se întreacă vară de vară într-o competiţie a talentului adus la viaţă cu dalta şi ciocanul.

Sculptori precum Pricopescu, precum Gheorghe Coman, de fapt cel care la iniţiativa căruia tabăra devine muzeu, de peste tot, membrii ai Uniunii Artiştilor de peste tot din ţară”, afirmă Daniel Costache, istoric.

Numărul de statui care se întind pe 21 de hectare nu este întâmplător.

Tabăra de sculptura de la Măgura are și o cifră reprezentativă. Aici sunt 16 poieniţe, cu câte 16 sculturi, realizate de câte 16 sculptori în 16 ani. Cifra n-a fost aleasă întâmplător: sunt 16 secole de la prima atestare documentară a județului Buzău.

În 1986, tabăra număra nici mai mult nici mai puţin de 256 de sculpturi. Câteva redau personaje din istoria strămoşilor noştri, cum este statuia primului rege dac, Burebista. Unele înfăţişează obiecte de gospodărie sau troiţe, în vreme ce altele au o formă abstractă. Tabăra a devenit treptat un magnet pentru iubitorii de natură şi artă. Peste 10 mii de oameni o vizitează anual.

Este o tabără de sculptură care atrage foarte mulţi turişti, este o tabără de sculptură unde accesul este gratuit, şi este o tabără de sculptură care face parte din brandurile judeţului nostru”, spune Daniel Costache, istoric.

Lângă tabără, Mănăstirea Ciolanu e un loc despre care vizitatorii cred emană o energie specială.

Iată ce spun vizitatorii:

Am mai fost şi la alte mânăstiri dar aici mă simt foarte bine, o linişte sufletească deosebită chiar aşezământul monahal este extraordinar de frumos şi bun”.

Este foarte frumos, este curăţenie, e plăcut, e verdeaţă, e plăcere de a veni”.

În inima pădurii, nu departe de mănăstire se află Schitul Cetăţuia.

După o plimbare prin pădure la statuile din piatră şi o vizită la mânăstiri, nimic nu se compară cu un moment de odihnă. Iar pentru asta, în localitatea Măgura există mai multe pensiuni.

Vin şi din străinătate, am avut chiar în ultima perioadă destule solicitări din partea unor turişti din străinătate, din Europa”, afirmă Amalia Petre, administrator pensiune.

O noapte de cazare în zonă costă de la 80 până la 225 de lei pentru o camera dublă iar un apartament sare de patru sute de lei. Din Buzău şi până la tabăra de sculptură de la Măgura sunt 32 de kilometri. Luaţi-o pe Drumul Naţional 10, şi faceţi stânga la Măgura.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri