Locul de basm ascuns în munții Buzăului

Data publicării:
muntii buzaului

Un loc de basm zace ascuns în inima munţilor Buzăului. Aproape de graniţa cu Vrancea, pe-un plai pe care timpul parcă a uitat să mai curgă, înconjurată de peisaje incredibile, comuna Bisoca e unul din puţinele locuri în care oamenii încă mai respectă cu sfinţenie tradiţiile şi obiceiurile din străbuni. De-acolo a plecat la drum, spun localnicii, celebrul cioban Bucur, întemeietorul Bucureştilor.

Nu e om să fi ajuns în Bisoca şi nu-şi dorească să se întoarcă. Localitatea e situată în inima Subcarpaţilor de Curbură, la o mie de metri altitudine. Veţi găsi, dincolo de peisaje răpitoare, şi-o binemeritată linişte: nu e un loc atât de bătut de turişti. Aşezarea e străjuită de munţi, iar codrul se întinde cât vezi cu ochii. De văzut, chiar ai ce vedea, potrivit Digi24.

„Avem ocnele de sare, din satul Sările, avem piua din satul Pleşi, unde pe vremuri femeile, după ce îşi ţeseau postavul, mergeau acolo şi îl băteau şi îi dădeau forma finală, tot acolo avem un mal de sare”, afirmă Florin Stemate, primarul comunei Bisoca.

O mulţime de poveşti de demult adâncesc aerul de mister al locului.

O legendă a locului spune că în comuna Bisoca a locuit, într-o peşteră , ciobanul Bucur, înainte să plece către locul unde astăzi se află Bucureştiul

Despre frumuseţile Bisocăi vorbeşte Alexandru Odobescu, în opera sa Pseudokinegeticos, iar locurile i-au fost sursă de inspiraţie şi marelui Grigorescu.

Peisajele din comuna Bisoca se regăsesc şi în tablourile lui Nicolae Grigorescu, pictorul a fost atât de impresionat de zonă, încât a imortalizat ce a văzut aici în 3 tablouri.

În comuna de la marginea Buzăului datinile şi tradiţiile sunt la loc de cinste. Bătrânii satului se asigură că generaţiile mai tinere transmit mai departe obicieiurile zonei.

„Specific comunei Bisoca au fost dansurile populare locale, dansuri care şi astăzi se mai dansează la nunţi la petreceri”, spune Costică Horhocică, consilier la primăria Bisoca.

Turiştii nu vin aici în număr foarte mare, tocmai de aceea în zonă sunt doar câteva pensiuni. Asta nu înseamnă, însă, că oamenii locului nu ştiu cum să se poarte cu cei care le trec pragul.

„La mine când vine vreun prieten din altă zona, sau un turist, chiar dacă este străin, eu scap plânsul că a venit, el scapă când pleacă nu ştiu (de ce n.r. ), de omenia pe care o găseşte la noi”, spune un localnic.

„Oamenii de la munte sunt recunoscuţi pentru onestitate pentru cinste, pentru capacitatea de a răsplăti cu binele tot ce li se face”, adaugă o localnică.

Comuna Bisoca e la 65 de kilometri de Buzău. Către localitate se merge pe Drumul Judeţean 203 K, iar apoi pe Drumul Judeţean 204 C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri