Țara europeană unde există poliţie privată care se ocupă doar de amenzi

Data publicării:
valletta malta crop

Valletta este construită pe o peninsula lungă de un kilometru şi lată de aproximativ 500 de metri. Fondatorul acestui oraş, Jean Parrisot de Valette spunea că va fi un oraş „construit de gentlemani, pentru gentlemani”. Este în patrimoniul UNESCO încă din 1980 şi aici există una dintre cele mai mari aglomerări de monumente istorice pe metru pătrat, din lume.

Bogata istorie a acestui loc nu este doar un motiv de mândrie pentru maltezi, ci chiar principala lor sursa de venit. Insula de aproape 250 de kilometri patraţi, în care stânca, este principala forma de relief, reuşeşte să adune anual de trei ori mai mulţi turiști decât populaţia sa.

„În Malta sunt 400.000 de locuitori, dar vara, în iulie şi august, populaţia ajunge la un milion şi jumătate. Puteţi să vă bucuraţi de istorie, doar biserici au 365, asta înseamnă că dacă vizitaţi o biserică pe zi ar însemna să staţi în Malta un an”, spune Eliza Cojocaru, agent de turism.

De altfel doar în mica Valetta sunt 25 de biserici, iar prima cladire ridicată aici este tot o catedrală. Sărbătoarea unui lacaș de cult este sărbătoarea întregului oraș, se pregătește cu un an înainte și totul se face pe baza de donaţii şi voluntariat.

„Sunt foarte mulţi tineri care se ocupă de pregătire pentru festa, de a merge la oamenii care dau bani pentru asta, o festa, un foc de artificii poate costa 60.000 de euro şi imaginaţi-vă un oraş de 20-30.000 de oameni, fiecare dă bani pentru festa respectivă”, afirmă Mark Neville Farrugia, proprietar agenție de turism.

Religia este strâns legata de istoria Maltei. Capitala își datorează existenţa cavalerilor ioaniţi, un ordin religios care s-a stabilit aici în vremea cruciadelor.

„Cavalerii ioaniţi ne-au lăsat multe comori, putem defini aceste construcţii, clădiri şi cunoştinţe ca fiind comori. Cavalerii au trăit aici timp de 268 de ani, am fost sub conducerea lor mulţi ani şi am luat tot ce e mai bun de la ei”, spune Tracey Anne Spiteri, ghid.

Cavalerii de Malta au fost mari promotori ai artelor şi culturii, de aceea astăzi în Valetta fiecare loc ascunde o operă de artă.

„Arta era foarte importantă, oamenii nu ştiau să citească sau să scrie, aşa că tablourile erau foarte importante, exprimau ce sentimentele, emoţiile lor. Aşa că aveau grijă de arte şi arhitectură, de exemplu. Aduceau cei mai mari arhitecţi în Malta şi cheltuiau sume imense pentru a avea ce e mai bun”, spune Tracey Anne Spiteri, ghid.

Iar rezultatele au rămas pâna în zilele noastre, Valletta este aproape neschimbată din vremea cavalerilor. Aici găsim unul dintre cele mai vechi teatre din Europa sau unul dintre spitalele cele mai dotate din secolului al XVI-lea.

„În urmă cu 40-50 de ani nu conştientizam cât de important este să conservăm patrimoniul, dar de acum 20-30 de ani am început să realizăm că avem o comoară de care trebuie să avem grijă. Iar în ultimii 10 ani s-a investit mult în protejarea a tot ceea ce avem. De asemenea, reconstruim unele locuri care s-au distrus în timp din cauza războiului, cauze naturale sau char din neglijenţă. Păstrăm, totuşi, arhitectura originală pe care o aveau în trecut”, spune Carlo Micaleff, director al autorităţii de turism.

Chiar şi numele capitalei malteze, Valletta, provine de la unul dintre marii conducători ai cavalerilor ioaniţi, Jean Parrisot de Valette. Deşi iniţial Ordinul Sfântului Ioan denumise oraşul „Humilissima civitas Valletta” adică umilul oraş Valletta. I s-a spus mai degrabă Superbissima, pentru palatele sale baroce ca acesta, pentru fortificaţii sau pentru superbele catedrale pe care le are.

Însa nu doar una dintre cele mai bine păstrate arhitecturi medievale face din Malta o destinaţie apreciată. Modul de viaţă al oamenilor, mentalitatea şi felul de a-şi primi oaspeţii sunt cel puţin la fel de plăcute ca locurile de vizitat.

„Dacă ne uităm înapoi la istoria Maltei, ospitalitatea a început atunci când oamenii l-au primit pe Sfântul Pavel în 600 după Hristos şi a rămas aici pentru trei luni, iar maltezii au fost ospitalieri şi nu ostili, chiar dacă erau străini. De-a lungul secolelor am avut diferite culturi care au vizitat insula şi au rămas aici şi pot cu uşurinţă să spun că datorită ospitalităţii maltezilor a fost întotdeauna pace şi armonie între culturi diferite”, spune Jesmond Debono, manager hotelier.

De altfel chiar şi astăzi, Malta este considerată una dintre cele mai sigure ţări europene. Iar în privinţa manierelor, au învăţat de la cei mai buni.

„Englezii au fost aici mai mult de 100 de ani şi din cauza asta maltezii au luat de la ei foarte multă disciplină şi asta se vede şi în administraţia publică şi în oameni în general”, spune Mark Neville Farrugia, proprietar agentie de turism.

Disciplina se învaţă însă şi altfel decât în familie. În Malta exista poliţie privată care se ocupă doar de amenzi.

„Poliţia privată nu e văzută cu ochi foarte buni de maltezi pentru că ei sunt aşa severi. Ai greşit, ai plătit pentru că ei îşi câştigă salariul din comision şi atunci au un interes”, adaugă Mark Neville Farrugia, proprietar agentie de turism.

Și pentru ca unde e lege, nu e tocmeala, Malta are una dintre cele mai scazute rate a infracţionalităţii. La asta contribuie şi faptul că oamenii traiesc în comunităţi mici şi că sunt mereu atenţi la ceea ce lasă în urmă.

Trebuie sa fii mândru de ceea ce eşti, de originile tale şi cred ca maltezii au pentru ce să fie mândri”, spune Jesmond Debono, manager hotelier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri