Cod galben de furtuni în 30 de județe

Data actualizării: Data publicării:
furtuna shutterstock_642636475
Foto: Shutterstock

Furtuni violente ca cea de duminică seară din Bihor ar putea să mai apară în zilele următoare. Trei sferturi din ţară se va afla sub cod galben de ploi torenţiale şi vânt intens. De altfel, Bihorul este vizat din nou de această atenționare.

furtuna shutterstock_642636475
Foto: Shutterstock

ACTUALIZARE. Codul galben a fost extins la 30 de județe. Este vorba despre Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea.

Meteorologii au emis o atenţionare de cod galben de ploi, furtuni și vijelii, valabilă luni seară de la ora 20:00, până marți noaptea la ora 3:00. Va viza toate zonele de munte.  În Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Moldovei şi vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta prin intensificari ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 25 l/mp şi izolat 50...60 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala şi în regiunile estice şi sud-estice, dar pe spaţii mai restrânse, îndeosebi în a doua parte a zilei de marți şi la începutul nopţii.

Judeţele vizate de atenţionarea cod galben sunt: Satu Mare, Maramureş, Suceava, Neamţ, Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Arad, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Până la intrarea în vigoare a codului galben de furtună, vestul şi sudul ţării sunt sub atenţionarea de caniculă. Maximele de luni vor ajunge la 37-38 de grade Celsius. Odată cu apariţia ploilor, temperaturile vor scădea în toată ţara. Marți, valori de 36 grade se vor mai atinge doar local în Bărăgan.

Furtunile vor fi prezente cel puţin până la mijlocul săptămânii, în timp ce vremea va continua să se răcească.

Joi, maximele se vor opri la 28 de grade Celsius.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri