Ploi și furtuni, până sâmbătă. Cod galben de inundaţii în mai multe judeţe

Data actualizării: Data publicării:
furtuna

Este în vigoare o informare meteorologică de vreme rea, pentru toată ţara.

ACTUALIZARE. Hidrologii au emis, joi, o atenționare cod galben de inundații, valabilă până sâmbătă seara, în șapte bazine hidrografice situate în județe din Transilvania și Moldova.

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 25 mai, ora 12:00 — 27 mai, ora 20:00, bazinele hidrografice vizate de atenționarea cod galben sunt: Vișeu, Iza, Someșul Mare, Olt — bazin superior și afluenți bazin mijlociu, Suceava, Moldova, Bistrița.

De asemenea, începând de joi, de la ora 16:00 și până sâmbătă, ora 20:00, vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Olt — bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu), Suceava, Moldova — bazin superior (județul Suceava), Bistrița — bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Suceava, Neamț, Bacău și Harghita).

INHGA menționează că fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Covasna, Harghita și Suceava.


De joi și până sâmbătă va ploua torenţial şi se vor produce furtuni, în special în regiunile din sud, centru şi est. Specialiştii spun că va cădea şi grindină şi că precipitaţiile ar putea ajunge până la 50 de litri pe metrul pătrat.

Informarea de vreme instabilă este valabilă până sâmbătă la miezul nopţii.

În orele următoare condiţiile de furtună vor fi prezente în sudul, în centrul şi, local, în estul ţării. Izolat se vor acumula cantităţi de apă de 30-40 l/mp şi va cădea grindină. Temperaturile maxime vor fi mai mici faţă de zilele precedente şi nu vor mai trece de 23 de grade.

În Bucureşti, ploile cu descărcări electrice se vor înmulţi treptat. Vântul va avea scurte intensificări, iar temperaturile maxime vor avea valori în jur de 22 de grade. Presiunea aerului va fi mai mică faţă de cea confortabilă.

Ploile nu vor ocoli aproape niciun masiv montan. Aversele torenţiale vor aduce pe alocuri peste 50 l/mp, ceea ce va spori şi riscul de viituri. Lipsa soarelui va duce la o creştere mai lentă a temperaturilor.

La malul mării, însă, vremea va rămâne destul de frumoasă şi doar vântul va crea unele probleme pe parcursul zilei. Temperaturile nu vor trece de 18 grade după-amiază, iar apa mării va fi un pic mai rece.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare cod galben de inundații, valabilă până joi după-amiază, în 14 bazine hidrografice situate în zona județelor din Banat și Transilvania.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 24 mai, ora 15:00 — 25 mai, ora 16:00, se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție, pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș (județele Maramureș și Satu Mare), afluenții mici ai Someșului aferenți sectorului aval S.H. Dej (județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare și afluenți (județul Bistrița Năsăud), Crișul Repede — bazin superior și afluenți (județele Cluj și Bihor), Crișul Negru (județele: Bihor și Arad), Crișul Alb — bazin superior și afluenți (județele Hunedoara și Arad), afluenții mici ai Mureșului inferior aferenți sectorului aval S.H. Alba Iulia (județele Alba, Hunedoara și Arad), Arieș (județele Alba și Cluj), Timiș — bazin superior și afluenți, Bârzava, Moravița (județele Caraș Severin și Timiș), Caraș (județul Caraș Severin).

INHGA menționează că fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Satu Mare, Maramureș, Alba, Hunedoara și Caraș Severin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri