Foto O nouă "maree verde" pe plajele de la Costinești spre sudul litoralului

Data publicării:
alge litoral crop fb
FOTO: Facebook Bogdan Bola

Zeci de tone de alge au fost strânse în acest weekend de pe plajele de pe litoral, de la Costinești, spre stațiunile sudul litoralului (Saturn și Olimp). "O nouă maree verde", așa este numit fenomenul de Bogdan Bola, directorul Administrației Bazinale a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL).

Bogdan Bola a publicat mai multe fotografii și filmulețe când utilajele instituției au adunat algele de pe plaje.  

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"De la Costinești în jos spre stațiunile din sudul litoralului (Saturn și Olimp), o nouă maree verde ne-a lovit în doar câteva ore. Dacă aseară, oamenii noștri de la #ABADL au acționat pe această zonă, ridicând zeci de tone de alge, astăzi ne confruntăm (iarăși) cu această imagine.

Algele de un verde crud denotă faptul că doar ce au ieșit la mal, așa că în această seară colegii mei vor avea iarăși de furcă pe această zonă a țărmului mării. Chiar dacă este un fenomen perfect natural pentru Marea Neagră, realizăm disconfortul produs turiștilor și constănțenilor și vom face tot ce putem să rezolvăm problema", a transmis Bola.

bogdan bola FB alge litoral 1
FOTO: Facebook Bogdan Bola

În urmă cu o lună, Bola a vorbit la Digi24 despre acest fenomen cu o amploare despre care specialiștii spun că nu a mai fost de 10 ani.

"Despre aceste alge, specialiștii mi-au spus că de 10 ani nu s-au confruntat cu o așa problemă.

Fenomenul se manifestă așa din cauza iernii blânde care a fost și a temperaturilor foarte ridicate din aer și apă. Aceste temperaturi vor face ca algele să fie prezente în continuare pe litoral. Ne așteptăm la tot mai mari cantități în fiecare zi.

Curățăm plajele în fiecare seară. Nu există altă soluție. Multă lume vorbește despre montarea unor plase care să le blocheze, dar la Marea Neagră curenții nu sunt de suprafață, așa că algele care se rup în timpul furtunilor sunt aduse târâș pe fundul mării, până la mal, nu vin la suprafață. Aceste plase, nu ar avea, astfel, nicio eficiență", a explicat atunci Bogdan Bola.

Redactare Georgiana Marina

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri