Analiză. De ce vrea aripa Tăriceanu congres ALDE în aprilie

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Nicolae
Andreea Nicolae
Jurnalistă Digi24.ro
Dragnea Tariceanu Constantin

În timp ce tabăra Daniel Constantin acuză, tot mai tăios, o „încercare de preluare ostilă a puterii” în partid, aripa Tăriceanu ia în calcul o mișcare decisivă: convocarea Delegației Permanente Naționale pentru a impune organizarea unui congres extraordinar al ALDE cât mai curând posibil, eventual chiar luna viitoare.

Dragnea Tariceanu Constantin

Potrivit Statutului ALDE, convocarea congresului se face de către Delegația Permanentă, la cererea Biroului Politic Central sau a mai mult de jumătate din Delegațiile Permanente Teritoriale. Or, potrivit surselor, Tăriceanu ar avea de parte sa mai mult de jumătate din filiale, astfel că impunerea organizării unui congres extraordinar cât mai rapid cu putință pare a fi o simplă formalitate.

De altfel, Tăriceanu și susținătorii săi pregătesc acest pas de ceva timp, dacă ne uităm că a trecut aproape o lună de când prima filială, ALDE Suceava, a votat propunerea de organizare în termen de 30 de zile a unui congres extraordinar. Au urmat, în sarabandă, alte filiale: Gorj, Timiș, Maramureș, Dolj, Harghita, Neamț, etc.

Potrivit aceluiași Statut al ALDE, convocarea pentru un congres extraordinar se face cu cel puțin 30 de zile înainte de data fixată. Ceea ce înseamnă că, dacă are loc Delegația Permanentă a ALDE la sfârșitul acestei săptămâni, congresul extraordinar ar putea avea loc după Paști, cel mai probabil în ultima săptămână din luna aprilie. Calendar care ar corespunde, de altfel, dorinței declarate a lui Călin Popescu Tăriceanu („Cel mai probabil după Paști vom organiza congresul”, 6 martie 2017).

De partea cealaltă, tabăra Daniel Constantin ar dori să amâne organizarea congresului până în toamnă, urmând ca, până atunci, să se facă alegeri în filiale. Cu alte cuvinte, fostul președinte al PC vrea să câștige timp, conștient fiind că, dacă s-ar începe cu alegerile interne de la vârful partidului, ar pierde competiția în fața lui Tăriceanu și, pe cale de consecință, și toți oamenii apropiați lui Constantin și-ar pierde funcțiile din teritoriu. Or, acest lucru ar echivala cu împingerea foștilor conservatori la marginea ALDE. În schimb, dacă s-ar începe alegerile interne de jos, Constantin și oamenii săi ar fi avantajați, deoarece ALDE este construit pe structura organizatorică a PC.

Tocmai de aceea, susținătorii lui Daniel Constantin devin tot mai vocali. Fie că sunt în interiorul ALDE, gen vicepreședintele Mircea Vicențiu Irimie, fie că sunt în afara partidului, gen Victor Ponta.

Irimie acuza, marți, chiar „o încercare de preluare ostilă a puterii și de generare a unei situații de blocaj”. „Nu văd de ce să nu respectăm statutul, ăsta nu e liberalism, asta nu e democraţie. Nimeni nu construieşte o casă începând cu acoperişul. S-au simţit unii mari şi tari la vârf şi au vrut să facă alegeri de sus în jos. Asta e o încercare de preluare ostilă a puterii în partid. Unii se simt acum pe cai mari şi vor să se aleagă repede pentru ca apoi să dirijeze şi alegerile din organizaţii (...) Cu toții ne dorim congres, dar vrem ca lucrurile să fie făcute statutar, cu alegeri de jos în sus. Ce s-a întâmplat până acum, cu delegații permanente întrunite în afara cadrului statutar în mai multe județe este regretabil. Se vede o forțare a acestui congres, o încercare de scindare și o provocare la adresa multor colegi din ALDE. Delegațiile permanente nu sunt constituite în mod legal, din punctul de vedere al statutului partidului. Deci și deciziile lor, pe lângă că au fost contestate de anumiți colegi pe formă și pe fond, sunt lovite de nulitate”, declara Irimie, pe 14 martie.

La rândul său, Ponta și-a întețit atacurile la adresa Guvernului Grindeanu, și-a dat demisia în alb din PSD și și-a amintit, brusc, că Liviu Dragnea este cel care a negociat pactul de coabitare încheiat cu Traian Băsescu în 2012. În replică, președintele PSD a lăsat a se înțelege că toată povestea ar avea legătură cu faptul că Ponta nu ar fi primit vreo funcție. „Alianța PSD-ALDE, după alegeri, a plecat foarte bine. Acum apar aceste discuții pentru că doi membri ai alianței sunt supărați: Victor Ponta este supărat în PSD, Daniel Constantin e supărat în ALDE”, a mai declarat Dragnea marți seară.

Adevărul este că și lui Dragnea, și lui Tăriceanu le-ar conveni mai mult ca Daniel Constantin să iasă din peisaj. Cei doi ar putea, astfel, să ia orice decizie vor în interiorul coaliției la guvernare, așa cum au făcut înainte ca fostul președinte al PC să impună, la începutul lunii februarie, semnarea „protocolului de colaborare politică și electorală” (document ce prevede că nu se poate lua vreo decizie fără ca toți cei trei lideri ai PSD și ALDE să fie de acord). Totuși, ieșirea lui Daniel Constantin din peisaj implică și unele riscuri, ce ar putea fi majorate substanțial în cazul în care, în paralel, Ponta ar rupe din PSD și s-ar concretiza mult-vehiculata ipoteză a înființării unui nou partid.

Partenerii noștri