Cum arată „statul de drept” al liderilor PSD-ALDE

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Nicolae
Andreea Nicolae
Jurnalistă Digi24.ro
Big protests in Romania-20170205-BB--3
Foto: Bogdan Buda

De luni bune și cu atât mai mult în ultimele zile, liderii mai mari și mai mici ai coaliției la putere pedalează pe ideea revenirii la „adevăratul stat de drept” și critică vehement „statul polițienesc”, „statul de drepți” și „statul procurorilor” în care anumiți politicieni și forțe străine ar fi transformat România. Un indiciu despre cum înțeleg aceștia statul de drept găsim tot în declarațiile și acțiunile lor, precum și în numărul în creștere al celor care se văd nevoiți să dea explicații la Poliție după ce au participat la protestele din ultimele săptămâni.

BUCURESTI - PROTEST - GUVERN - ZIUA A IV-A
Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Dincolo de repetarea până la refuz a teoriilor despre manipularea manifestanților și cumpărarea lor cu diferite sume de bani, mâncare, cazare, etc. de către multinaționale, Soros, globaliști și alții, politicienii apelează la o rețetă simplă: în fața microfoanelor, susțin că respectă dreptul oamenilor de a protesta, iar pe alte canale, gen Facebook, revarsă potop de jigniri, chiar înjurături. Nici Liviu Dragnea, nici Călin Popescu Tăriceanu nu au fost văzuți dezaprobând comportamentul colegilor lor de partid și/sau Parlament.

Mai nou, politicienii vorbesc și de plângeri penale împotriva celor care i-ar fi defăimat. Iar ceea ce nu pot face ei direct fac alți „oameni de bine” sau diferite organe ale statului, gen Poliție.

Câteva exemple:

* Cătălin Rădulescu, deputat PSD de Argeș, condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție, a declarat azi, potrivit stiripesurse.ro, că atât el, cât și premierul Sorin Grindeanu și președintele PSD, Liviu Dragnea, au depus plângeri la Parchet ca urmare a jignirilor și amenințărilor pe care le-ar fi primit pe rețelele de socializare. „Ei chiar nu ştiu că pentru ameninţarea unui demnitar, a unui ministru sau parlamentar al statului român rişti puşcăria? Eu nu-mi doresc să intru în conflict cu nimeni, dar aceşti oameni trebuie să plătească”, a declarat Rădulescu.

Cât despre numeroasele capturi distribuite pe aceleași rețele de socializare în care Rădulescu apare înjurând diverse persoane, deputatul spune: „Acele imagini sunt nişte făcături ordinare ale Iohanniştilor. Mie mi-a fost spart contul şi se folosesc de acesta pentru a trimite mesaje”.

Postările pe Facebook ale deputatului PSD au mai fost remarcate și prin 2014, când acesta scria cum „românii și poporul român” sunt terorizați de o sută de procurori DNA și „câțiva judecători fără onoare” și dădea asigurări că „va veni vremea schimbării și, de la Kovesi în jos, DNA va plăti”.

Cosmin Pigui, primarul PSD al comunei Peștișani, județul Gorj, pe 5 februarie, referindu-se la liderul USR, Nicușor Dan: „Ăștia sunt retardații care manipulează Piața! Dacă liderul care manipulează are așa argumente, inconștienții ăia care merg cu copiii acolo ce pricep? Copiii ăia trebuie preluați de Direcția pentru Protecția Copilului! Nu credeam că ne luptăm în România cu atâta prostie și manipulare!!! La ce mesaje am primit de «felicitare», mi-am dat seama că în piață, pe lângă câțiva oameni de bună credință, grosul sunt retardați, aurolaci și cretini!”. Anterior, pe 1 februarie, tot pe Facebook, primarul scria: „Văd ceva prostime și multă prostie! Niște aurolaci cumpărați sau prea înguști la minte să facă față manipulării realizate de oamenii lui Soros! Ghinion! Vă știu pe toți atoatecunoscătorii ONG-iști și ziariști din București ca slugi finanțate de Soros!”.

Sesizări la Protecția Copilului. Liderul USR, Nicușor Dan, s-a văzut reclamat la Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție, după ce și-a luat fiica la unul din protestele din București. Autorul sesizării este Alexandru Bajdechi, președintele Federației Tinerilor din Constanța. Acesta a precizat, pentru vice.com, că „toți cei care au ieșit cu copiii sunt contravenienți” și a lăsat a se înțelege că doar problemele legate de identificarea protestatarilor l-au împiedicat să depună mai multe sesizări. În ultima sa postare pe Facebook, studentul la Drept scrie: „Soluția este aprobarea OUG 13, respingerea OUG 14 și atacarea lor la CCR, pentru ca CCR să se pronunțe și să se termine circul”.

Citație la Poliție pentru proiecții. Proprietarul apartamentului de la fereastra căruia au fost făcute proiecții pe o clădire din Piața Victoriei, în timpul protestelor, a fost citat la Poliția locală pentru „a da relații în legătură cu proiecțiile de lumini”. Reclamația a fost formulată de „un cetățean”, iar amenda în caz de neprezentare era între 100 și 500 de lei. După cum reiese din cea mai recentă postare a tânărului, „vizita” la Poliție s-ar fi încheiat fără vreo sancțiune.

Poliția Economică la producătorul de bannere. A doua zi după ce a anunțat, pe Facebook, că va realiza gratuit afișe pentru protestatari, proprietarul unei firme care confecționează bannere a fost controlat de Poliția Economică. Și de data aceasta, oamenii legii ar fi primit o sesizare, cum că în firmă s-ar lucra fără să se respecte programul de muncă și fără ca angajații să aibă forme legale. Oamenii legii au cerut informații despre numărul bannerelor, numele persoanelor care le-au comandat, modul de plasare a comenzilor și materialele din care el sunt confecționate.

Chemare în judecată. Cosmin Bîrsan Răzvan, tânărul din Odobești care a intrat în atenția opiniei publice după ce a fost singurul care a protestat împotriva OUG 13, a fost chemat în judecată de primarul PSD al orașului Daniel Nicolaș. Motivul invocat? Postarea pe rețelele de socializare a unor „mesaje calomnioase, insultătoare sau de natură a aduce atingere vieții private și imaginii”. Daunele morale solicitate se ridică la 150.000 lei. Tănârul susține că, tot din dispoziția primarului, Poliția i-ar fi aplicat și două amenzi.

Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, declara pe 2 februarie: „Eu fac parte din aripa talibană a PSD şi nu mă interesează nici măcar 100.000 de răgălii adunate de undeva. Mi-a fost foarte uşor să-i recunosc după răgetele pe care le scot şi am înţeles că este o facţiune ultrareacţionară care habar nu are de comportamentul democratic şi de valorile umanitare (...) Eu sper ca guvernul popular, care s-a instalat după alegerile din 11 decembrie, să aibă tăria să reziste tuturor manipulărilor pentru că o abdicare în acest moment va da câştig, şi aici utilizez o expresie care nu-mi aparţine mie, ci unui scriitor american prestigios, imbecililor”. După câteva zile, același lider social-democrat spunea: „Nu suntem dispuși să acceptăm manipularea. Vom răspunde cu «dinte pentru dinte»”.

Sabrina Maria Nedelcu, consilier județean PSD Constanța, scria pe Facebook pe 2 februarie: „Practic, România nu este de acord ca atunci când furi să fii graţiat şi să poţi returna banii. România vrea să plăteasca 2.000 de RON pe lună pentru acela care a furat 20.000 de RON. Da, tare deştepţi sunteţi, sclipitorilor! Şi poate îmi spuneţi şi mie care este munca voastră şi cu ce cotizaţi voi la stat, ăştia care vă duceţi de la 9.00 dimineaţa la proteste? Putorilor!”. Ulterior, tânăra de 27 de ani și-a cerut scuze public „dacă cineva s-a simțit lezat sau ofensat”.

Cătălin Beciu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei și vicepreședinte ALDE, a apreciat, chiar în primele zile de proteste, că ar fi vorba de o „manifestație nazistă”. „Au ieșit niște cretini care vor tortura în locul privării de libertate și lagăre de exterminare în locul închisorii. (...) Animalelor, mi-e scârbă de voi”, a scris democrat-liberalul pe Facebook. Ulterior, politicianul a anunțat că s-a „autosuspendat” din funcția deținută în partid, iar la zile bune distanță, o comisie din ALDE a anunțat că l-ar fi propus spre excludere.

Partenerii noștri