Goana jurnaliștilor din Ungaria

Data actualizării: Data publicării:
Laura Ștefănuț
Laura Ștefănuț
Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a primit bursă în programul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2015 și pentru cercetare în SUA (Professional Fellow 2013). A fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media, precum și membră a presei alternative din România. În trecut a lucrat la cotidianul România liberă.
Dwindling Newspaper Sales Echo Through Economy
SAN FRANCISCO - SEPTEMBER 20: Freshly printed copies of the San Francisco Chronicle roll off the printing press at one of the Chronicle's printing facilities September 20, 2007 in San Francisco, California. Newspaper sales in the U.S. continue to slide as people turn to the internet and television for their news. The Chronicle saw its circulation plunge more than 15 percent in 2006 to 398,000 during the week which has hurt newspaper vendor Rick Gaub's business. Unable to sell as many papers as he used to, Gaub is looking for a new way to earn money after selling papers for 42 years. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

În Ungaria are loc o vânătoare a ziarelor și jurnaliștilor critici față de guvern, de la presiuni financiare și juridice la eliminarea totală a publicațiilor. Săptămâna trecută a fost închis cel mai mare ziar de opoziție, sub pretextul că are vânzări mici. Piața de publicitate este influențată de politic și investește în special în presa favorabilă guvernului. În funcții cheie, care direcționează abordarea media, sunt numiți apropiați ai decidenților politici. Indirect, prim-ministrul Viktor Orban a devenit cel mai mare mogul media din Ungaria.

Am stat de vorbă cu un András Pethő, jurnalist care a înființat o platformă independentă de investigații, după ce a trebuit să demisioneze din presa mainstream.  

În 2014, Pethő publica în Origo (printre cele mai puternice ziare din Ungaria) o serie de articole despre cum secretarul de stat cheltuia sume imense din buget pentru călătorii de lux în străinătate. La câteva zile după ce au apărut investigațiile, redactorul șef a demisionat, aparent sub presiuni ale companiei Telekom (subsidiara din Ungaria), care deținea ziarul — presată la rândul ei de guvern. Din solidaritate cu redactorul șef au plecat mai mulți jurnaliști, inclusiv Pethő și fondatorul publicației Origo.

Așa s-a născut Direkt36, care acoperă în special subiecte de corupție. Jurnalismul independent a rămas singura soluție, crede Pethő. Principalele două platforme independente sunt Direkt36 și Atlatszo. Au suport public, dar și presiuni pe măsură.

Laura Ștefănuț: Te-a surprins închiderea ziarului de opoziție Népszabadság?

András Pethő: Nu a fost o mare surpriză, deja existau speculații că Mediaworks, compania care deținea Népszabadság, va fi preluată de oligarhi apropiați guvernului. Însă a fost șocant modul brutal în care a fost executat ziarul.

Care sunt piedicile pentru o platformă independentă, ca Direkt36, în Ungaria de azi?

Direkt36 are avantajul de a se baza pe donații din partea fundațiilor și a publicului. Așa că nu depindem de factori politici sau de piața de publicitate care este influențată puternic de politic.  

Problema este că meseria noastră devine din ce în ce mai greu de practicat. Sunt foarte greu de obținut informațiile cu caracter public. Suntem amenințați cu procese. Când am scris despre un politician care nu și-a declarat întreaga avere, acesta a depus o plângere penală pentru hărțuire. Iar poliția a luat gestul lui în serios și a început o investigație.

247044_10153604551531102_3473880294484276589_n-2
András Pethő, jurnalist investigații, cofondator Direkt36

Este jurnalismul independent soluția?

Cred că este singura cale. Teoretic, un patron înțelept realizează că presa va avea succes pe termen lung doar dacă servește publicul, nu interesele proprii sau ale altora. Dar asta nu funcționează decât într-o piață media ideală, sau foarte aproape de ideal.

Ce feedback aveți din partea publicului?

Foarte mult suport. Faptul că organizația noastră este finanțată parțial de public e un bun indicator al nivelului de suport.

Ți-e teamă pentru viitorul platformei independente Direkt36?

Cred că tot viitorul media este acum incert, cu atât mai mult într-un mediu în care presiunile politice sunt atât de răspândite.

La ce noi proiecte lucrați?

Vom continua să acoperim subiectul corupției din clasa politică, în cadrul unor proiecte mari, de tipul Hidden Assets. Nu pot intra în detalii, dar cert este că ne continuăm drumul.  

Partenerii noștri