Guvernul Tudose sau mersul pe sârmă al lui Liviu Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Nicolae
Andreea Nicolae
Jurnalistă Digi24.ro
20170615_DRAGNEA_PSD_CEX_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cu o grabă surprinzătoare și aparent inexplicabilă, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Mihai Tudose a devenit premier desemnat. S-a vorbit despre nevoia de a pune punct cât mai repede crizei politice, pentru a nu dăuna „grav” României. Rămâne de văzut, în lunile ce urmează, dacă îi va fi țării bine cu un guvern format de două partide care și-au dovedit deja apetența pentru blocarea luptei anticorupție, prin amputarea legilor și cu ajutorul Curții Constituționale, cu un guvern supradimensionat și bine împănat cu politicieni hulpavi, care vor vrea să obțină cât mai mult într-un timp cât mai scurt, conștienți fiind că s-ar putea să nu stea prea mult în scaunele confortabile de la Palatul Victoria.

20170615_DRAGNEA_PSD_CEX_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

La prima vedere, după ziua de luni, Liviu Dragnea și colegii lui din PSD și ALDE au marcat câteva puncte, în timp ce Klaus Iohannis și PNL au încasat. Liberalii s-au dus fără o propunere concretă de premier la Cotroceni (întărind senzația generală că partidul este, în continuare, incapabil să atace decisiv coaliția PSD-ALDE), iar șeful statului a acceptat rapid, mult prea rapid chiar, propunerea PSD de premier. La o privire mai atentă, apar nuanțele, începând cu aceea că partidele din opoziție nu au reușit să ajungă la un consens („Nu poți să te duci să propui un premier când ai 35% în Parlament”, Ludovic Orban). Alții au trecut și la scenarii, cum că Mihai Tudose ar fi fost singurul nume agreat de președinte, că șeful statului s-ar fi asigurat că va avea un cuvânt de spus în unele domenii cheie și că Dragnea nu prea ar fi avut ce face.

Dincolo de orice explicație, supoziție și informație pe surse, trei lucruri vor rămâne, însă, în mintea oamenilor după ziua de luni: PSD-ALDE a dat un nou premier, președintele și l-a asumat (motiv ca unele trusturi de presă să spună că l-a și girat), iar programul de guvernare din care se revarsă lapte și miere va fi pus în continuare în practică.

Detaliile vor fi observate mai târziu, pe parcursul guvernării Tudose, sau chiar deloc.

Un astfel de detaliu este faptul că, după cum ne-a anunțat Liviu Dragnea încă de săptămâna trecută, unele prevederi din programul de guvernare se vor modifica. Teoretic, din ce spun social-democrații, nu vor umbla la obiective, ci doar la termene, pentru că, vezi Doamne, ar fi fost înregistrate mai multe întârzieri exclusiv din vina fostului premier, Sorin Grindeanu. În fapt, învestirea unui nou Cabinet și prezentarea în Parlament a unui nou program de guvernare este ocazia perfectă pentru ca PSD-ALDE să umble la toptanul de promisiuni nerealiste făcute. La șase luni de la preluarea puterii de către Dragnea și Tăriceanu, a devenit mai clar ca oricând că nu pot fi operate toate reducerile de taxe și impozite, concomitent cu majorările substanțiale de salarii în sistemul bugetar. Cum a devenit evident și că nu sunt bani, că nu s-au făcut aproape deloc investiții și că absorbția fondurilor europene este dezastruoasă. Iar toate aceste lucruri vor fi decontate de Dragnea și PSD, mai devreme sau mai târziu, când oamenii vor vedea că, în ciuda angajamentelor și declarațiilor triumfaliste, nu o duc mai bine.

Un alt detaliu privește componența Guvernului, faptul că mai bine de o treime din noii miniștri vor fi de fapt, conform informațiilor actuale, vechi miniștri. Da, da, din cei arătați cu degetul în evaluarea Guvernului Grindeanu și în dreptul cărora Darius Vâlcov a scris „0 măsuri îndeplinite”. Un singur posibil exemplu, cel al lui Carmen Dan.

În fine, un alt amănunt important, a cărei semnificație va fi pe deplin dezvăluită pe parcurs, este dimensiunea noului Cabinet. Grindeanu a avut 26 de miniștri. Cu nouă mai mult decât au avut huliții premieri Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu. Ei bine, Guvernul Tudose nu doar că nu va fi mai suplu decât predecesorul său, dar ar putea avea și mai mulți miniștri pentru ca Liviu Dragnea să poată satisface dorințele a cât mai multor baroni din PSD. Sau, măcar, se pot transforma niște portofolii de miniștri delegați în ministere de sine stătătoare. Ceea ce ar însemna, dintr-un foc, alte câteva zeci de posturi interesante, de la secretari de stat și adjuncții acestora, la șefi de cabinet, consilieri, etc.

Totul pentru că unii grei ai PSD vor să controleze ministere cu mai multă greutate și mai mulți bani, alții vor să aibă și ei oameni de încredere în primul rând al puterii. Iar Dragnea a făcut, la rândul lui, promisiuni în dreapta și în stânga înainte de votul la moțiunea de cenzură. Vă mai amintiți ce le spunea Sorin Grindeanu colegilor înainte de a fi demis? „Să știți că în sală, aici, sunteți vreo cinci prim-miniștri, vreo 50 de miniștri. Asta s-a discutat în ultimele zile, da?”.

La rândul său, Tăriceanu ține cu dinții de cele patru ministere pe care le are, ministere ce vor reveni, potrivit declarațiilor liderului ALDE, acelorași Teodor Meleșcanu (Externe), Grațiela Gavrilescu (Mediu), Toma Petcu (Energie) și Viorel Ilie (Relația cu Parlamentul).

Dragnea este forțat, prin urmare, să găsească o soluție de compromis, mai ales după ziua de ieri, când a ieșit la iveală, din ședința Comitetului Executiv al PSD, că unii dintre baronii apropiați lui, Paul Stănescu și Niculae Bădălău, s-au abținut de la votul pentru Mihai Tudose. Și nici Marian Oprișan nu se simte prea confortabil cu noua propunere de premier, lucru pe care l-a spus și public, vorbind despre „ziua trădării PSD”. Or, dacă fisurile dintre Dragnea și ceilalți baroni nu sunt astupate rapid, nu doar că votul de învestire ar putea înregistra rateuri, dar și poziția lui „Daddy” va deveni tot mai șubredă.

O dovadă că Dragnea vrea să aplaneze orice urmă de conflict este și faptul că ședința Comitetului Executiv se va ține miercuri la prânz, nu în cursul zilei de marți, așa cum se spunea inițial pe surse și cum era normal să fie în cazul unui partid care își dorește ca noua echipă guvernamentală să fie instalată până joi seara, cu tot cu jurămintele de la Cotroceni. Explicația amânării a furnizat-o chiar Dragnea, după întâlnirea de marți de la Vila Lac 1: discuții „foarte serioase” cu șefii de filiale. „O să discutăm împreună și o să discut și cu fiecare în parte ca să fie liberi să spună ce cred de cuviință, după care ne reunim”, a spus șeful PSD.

Ca un ultim detaliu de culoare, întrebați dacă participă la discuția de la Vila Lac 1, Bădălău a spus că are treburi în Parlament, iar Stănescu a răspuns: „Nu știu!”.

Partenerii noștri