Noul iPhone – o evoluție necesară

Data actualizării: Data publicării:
Apple Holds Press Event To Introduce New iPhone
FOTO: Gulliver/GettyImages

De mâine, iPhone 7 va ajunge în mâinile primilor cumpărători, iar din momentul lansării până astăzi părerile au fost mai împărțite ca niciodată.

Nicio lansare Apple nu a rămas fără comentarii. Din 2007 încoace lumea se oprește din lucrurile care ard și vorbește despre greșelile companiei din Cuperitino. La o analiză atentă, iPhone 7 și iPhone 7 Plus, cele două modele lansate, au capacitatea de a fi un succes pe piață.

Apple Holds Press Event To Introduce New iPhone
FOTO: Gulliver/GettyImages

Scurt istoric

Primul iPhone era un telefon departe de a fi perfect, deși a fost o revoluție pe piață. Înaintea lansării existau smarpthone-uri Nokia mult mai bune. O anecdotă celebră spune că la prezentarea acelui device, Steve Jobs a cerut inginerilor să modifice câteva lucruri pentru ca telefonul să nu se strice pe scenă: semnalul de internet pica mereu, iar bateria avea căderi de tensiune grave. Pentru acest motiv, telefonul folosit de Jobs avea nivelul semnalului blocat grafic la patru linii. Cu toate acestea, Apple s-a ridicat din cenușa proprie și a devenit cea mai mare companie din lume. După învățăturile de la primul telefon, a lansat unul 2G, apoi unul 3G, iar odată cu deschiderea magazinului de aplicații a creat premisa pentru o nouă economie. Deși vorbim foarte des de utilizatori personali, marea contribuție Apple e la economia conexă. Fără aplicații, scena dezvoltatorilor nu ar fi arătat la fel. Sunt zeci de mii de programatori care au dezvoltat aplicații și s-au îmbogățit datorită Apple.

iPhone 7 nu e revoluționar, dar aduce mici ajustări care vor schimba traseul industriei în anii care vor veni.

iPhone 6s versus iPhone 7

Principalele diferențe între cele două generații de telefoane sunt greu vizibile. Noul device are un design aproape identic, dar are două noi culori - Mate Black și Jet Black. De asemenea, ecranul a devenit mai bun, iar procesorul e cel mai puternic de pe piață (voi reveni asupra lui).

Capacitatea de stocare, criticată de mulți, a fost modificată. Telefoanele încep de la 32 de GB și renunță la odioasa opțiune de 16 GB, care lăsa loc de o mână de aplicații și poze în device (puteai să uiți de ideea de a avea muzică internă). În plus, camera foto e îmbunătățită, fiind cea mai bună de pe piață. Pentru iPhone 7 Plus, Apple s-a inspirat de la producătorii din China și are două lentile, una pentru poze mai largi și una pentru un zoom mai bun.

Evident, cea mai mare schimbare e faptul că s-a renunțat la mufa de căști, iar telefonul are difuzoare stereo.

Fără mufă de căști

Marea schimbare, care a adus și critici, e renunțarea la mufa de căști tradițională. Vei putea folosi căștile primite în pachet, care se introduc în mufa de unde încărcai telefonul în mod tradițional, numită Lightning. Problema e că nu poți asculta muzică și încărca terminalul în același timp. Pentru a găsi o soluție, Apple a lansat niște căști wireless, numite AirPods, care nu au fir și care se conectează la telefon. Acestea pot fi cumpărate separat, pentru 170 de dolari. E un preț mare pentru o pereche de căști, dar unul relativ mic pentru ceva wireless.

iphone7

Motivul Apple e unul destul de simplu. Dacă utilizatorii vor designul slim al telefonului și o baterie mai mare, producătorul american trebuia să renunțe la ceva. Soluția a fost această mufă. Nu e primul moment când Apple face așa ceva. Când producea iMac-uri, a renunțat cu ușurință la mufe folosite pe larg în industrie pentru conectarea unor monitoare suplimentare.

De asemenea, compania din Cupertino e prima din lume care a pus o mufă USB pe un calculator. În acele vremuri, nimeni nu folosea așa ceva. Astăzi e la fel de comună ca apa. Să ne mai amintim și de alte lucruri.

iPod-ul nu a venit cu o modalitate foarte ușoară de a urca muzica, ci oribilul iTunes, singurul program pe care nu-l înțeleg. Deși era diferit de toată piața, iPod-ul a fost un succes. iPhone a venit pe vremea când lumea spunea că nu poți avea telefoane fără tastatură fizică.

Când a trecut de la iPhone 4s la iPhone 5, Apple a schimbat și mufa de încărcare. Mulți au protestat și atunci, mai ales cei care aveau încărcătoare mai vechi. Dar, iată, nimeni nu mai ține minte de cablul vechi.

Nu mai departe de anul trecut, Apple a scos pe piață un MacBook care nu avea decât o singură mufă, cea de încărcare, ce putea fi folosită și pentru alte lucruri. Un laptop cu o singură mufă? Cum se poate așa ceva? Iată că MacBook a fost vândut într-o cantitate destul de bună pentru Apple, mai ales că a fost un experiment.

Așadar, lumea va cumpăra iPhone 7 și fără mufa de căști și ne vom obișnui cu acest lucru. Alți producători vor adopta această tehnologie, iar vremea când căștile aveau o mufă proprie și un fir va fi uitată.

Putere de procesare

Pasionații de tehnologie apreciază un procesor de calitate. Mulți compară iPhone-ul cu telefoanele cu Android care au o putere de procesare mai mare, prin mulți GB RAM. Terminalele de astăzi ajung și la 6 GB de RAM, mai mult decât multe laptopuri. iPhone nu are la fel de mult, pentru că nu are nevoie. Deoarece toată partea tehnică este dezvoltată intern, telefonul funcționeză mult mai optimizat.

Conform testelor de pe internet (AnTuTu) iPhone 7 este cel mai puternic telefon de pe piață. Fiecare terminal primește un scor în acest test, care ia în calcul puterea de procesare, puterea grafică, randarea imaginilor. iPhone 7 a reușit să atingă un scor cu 40.000 de puncte (adică foarte mult) peste următoarele terminale din listă.

Așadar, până la primăvară, iPhone va rămâne cel mai puternic telefon pe care-l poți cumpăra.

Un alt amănunt util pentru telefon e că are o capacitate de stocare de 32, 128 si 256 de GB. Evident, din motive de profit, Apple nu a adăugat și o opțiune de 64 de GB, care ar fi fost suficientă, dar prea ieftină (din punctul companiei de vedere). Așadar, vei plăti mai mult pentru o stocare normală, de 128 de GB. Cu toate acetea, cu 32 de GB vei avea spațiu suficient pentru aplicații, poze și muzică.

Rezistent la apă

iPhone 7 nu are un design foarte diferit de telefoanele de dinaintea sa, dar adaugă un feature util și cerut: rezistența la apă. Era absurd să scapi telefonul în apă și să se strice. Sony are această opțiune de peste 3 ani, Samsung de vreo doi ani. Deși nu e o inovație, e o îmbunătățire necesară, care va fi bine primită de utilizatori.

O modificare a designului e butonul central, așa-numitul Home Button. Acesta nu mai poate fi apăsat fizic, ci e tactil și reacționează la puterea apăsării. Prin această modificare, ce nu ține neapărat de design, Apple poate adăuga funcții noi și utile acestui buton.

Accesoriile — o piață în plus

Un avantaj al renunțării la mufa de căști pentru iPhone 7 și iPhone 7 Plus e că, paradoxal, deschide o piață enormă pentru creatorii de accesorii. Fără o mufă de căști, se pot crea adaptoare care să le conțină pe ambele și diverse noi accesorii prin bluetooth care să se conecteze la telefon.

O critică primită după prezentarea celor două telefoane e că mufa de căști nu e folosită doar pentru a asculta muzică, ci și pentru accesorii utile.

De exemplu, Stripe e un startup din Statele Unite care a creat un cititor de carduri care folosește mufa pentru a face plăți. E un gadget mic și util pentru comercianții care vor să folosească telefonul pentru a procesa plăți. Odată cu renunțarea la mufă, Stripe va modifica tehnologia. Au anunțat că nu vor avea nicio problemă, iar pe lângă un nou cititor de carduri, se pot crea noi și noi accesorii

Dacă ai un startup în domeniul hardware, e un moment să creezi gadgeturi simple care să poată fi vândute pe internet sau în cadrul unei campanii de Kickstarter. Apple lasă mereu deschisă o piață pentru creatorii de astfel de tehnologii, pentru că la fiecare device lansat, ceva lipsește.

Ce lipsește

iPhone nu a fost vreodată un telefon perfect și exhaustiv. Odată cu fiecare generație, câte un lucru util a lipsit din dotarea telefoanelor Apple. Nici anul acesta nu face notă discordantă. Acestea sunt câteva lucruri pe care mi le-aș fi dorit de la Apple:

  • O baterie cu reîncărcare rapidă. O serie de telefoane de pe piață au o tehnologie numită Fast Charge. Aceasta permite încărcarea a 70% din baterie în aproximativ 30-45 de minute, după care ultimele procente durează mai mult. E utilă pentru cei care uită să încarce noaptea și au nevoie de energie sau sunt pur și simplu pe drumuri. Dotarea aceasta o găsești la telefoanele Samsung din seria Galaxy S7, la OnePlus 3 sau la Google Nexus. Am folosit de-a lungul timpului câteva telefoane de acest fel și experiența e net superioară altor smartphone-uri. Când am avut un OnePlus 3, pur și simplu uitam să-l mai încarc noaptea, pentru că-mi permiteam să fac asta dimineață, în cele 30-40 de minute pe care le petreceam la micul dejun. Din păcate, procesoarele Apple sunt fabricate chiar de americani, așa că nu au acces la această tehnologie dezvoltată de producătorul de cipuri Qualcomm.
  • Un sistem de operare adaptat în totalitate nevoilor oamenilor. O mare problemă pe care o am cu sistemul de operare de pe iPhone, de câteva zile ajuns la iOS 10 e faptul că, de exemplu, nu poți să închizi datele mobile dintr-o singură atingere, ci trebuie să intri în setări. Pe Android această setare se află pe ecranul principal și e utilă atunci când nu vrei să consumi datele în mod excesiv. La Apple, ecranul de comenzi rapide nu a primit această îmbunătățire.
  • Dual-SIM. E o cerere cam proletară din partea unor utilizatori, inclusiv a mea, dar un telefon dual-SIM (cu două cartele n.r.) e mai ușor de folosit. Niciun telefon premium, în afară de cele chinezești, nu vine cu această dotare și e păcat. Mulți utilizatori de iPhone au un al doilea telefon, de obicei Android, pe care-l folosesc pentru cartela de muncă sau pentru roaming. Apple nu va veni prea curând cu o asemenea caracteristică, deci rămâne o lipsă care ar trebui acoperită.

Preț: în Statele Unite, device-urile încep de la 650 de dolari (iPhone 7) și 770 de dolari (iPhone 7 Plus).

Despre autor: Vlad Andriescu este jurnalist, specializat în Tech&IT. În 2016 a înființat start-up.ro, o platformă despre startupurile din domeniul tehnologiei. În trecut, a colaborat cu Adevărul, Wall-Street, Șapte seri, PrimaTV.

Editor: Laura Ștefănuț (contact: laura. stefanut@digi24.ro)

Partenerii noștri