O nouă eroare a ambasadorului Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
valeri kuzmin ambasador rusia

valeri kuzmin ambasador rusia

„Nu ar trebui să luaţi acest film drept o declaraţie oficială semnată şi parafată a Rusiei. A fost... Vă pot dezvălui un secret: i-am rugat pe prietenii noştri din România să pregătească o contrainterpretare, dacă vreţi să o numim aşa (la campania Cuminţenia Pământului – n.r.). Nu vă spun că aceasta este o interpretare perfectă a istoriei. Aceasta este o interpretare a prietenilor noştri din România drept una pozitivă. Repet, nu este o poziţie formală a Rusiei, nu este poziţia unui sinod istoric, a unei comisii comune, este opinia mea”.

Acest fragment din interviul acordat postului Digi24 de ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, merită pus pe masa de disecţii.
După difuzarea în mediul online, inclusiv pe pagina ambasadei, a unui videoclip care monopoliza adevărul istoric în binecunoscutul stil sovietic, diplomatul Kuzmin revine cu explicaţii ce contrastează flagrant cu intenţia iniţială a misiunii diplomatice pe care o conduce.

Linia directoare a celor exprimate acum de ambasadorul Valeri Kuzmin e limpede ca „Bună ziua”: nu este poziţia oficială a Rusiei, iar filmul nu l-a făcut ambasada, ca atare ambasada nu are nimic de-a face cu el.
Ne bucurăm să aflăm tocmai de la domnul Kuzmin că Moscova nu ar mai avea, oficial, păreri atât de intransigente în privinţa binelui cu forţa pe care Moscova ni l-a făcut din clipa în care comisarii sovietici şi Armata Roşie au venit la Bucureşti şi până când n-au mai plecat. Ne bucurăm, deşi motive reale să-l credem încă nu au apărut.

Ne întristăm, însă, că un oficial de rangul dumnealui tratează cu asemenea superficialitate şi neţărmurită superioritate discernământul opiniei publice din România.

În fine, suntem surprinşi să aflăm că Ambasada Federaţiei Ruse în România seamănă mai degrabă cu un sat fără câini decât cu reprezentanţa diplomatică a unei „puteri globale” (parcă ăsta e proiectul de ţară al liderului de la Kremlin, nu?).

La ce bun, atunci, tot măcelul din Alep provocat de aviaţia rusă, la ce mai serveşte destabilizarea militară a Ucrainei şi anexarea Crimeei, la ce bun toată desfăşurarea de forţe de la Marea Neagră şi zecile de miliarde de ruble investite în consolidarea armatei, cu costuri uriaşe în primul rând pentru propria populaţie? Din perspectiva preşedintelui Putin, toate astea aveau un sens, anume proiectarea Rusiei ca putere globală, prin proiectarea ostentativă a forţei militare dincolo de graniţe.

Cum ar veni, Mr. Putin face toate aceste eforturi colosale pentru ca Rusia să fie din nou ceea a fost şi chiar mai mult decât atât (Vadim Tudor era obsedat de vorba asta), pentru ca, tocmai când îi e lumea mai dragă, ambasadorul său în România să recunoască, public, faptul că unii, pe care îi identifică sub apelativul „prietenii noştri”, se joacă cum vor şi când vor cu focul, pe seama ambasadei pe care Valeri Kuzmin o conduce!

Bineînţeles că lucrurile nu stau deloc aşa. Domnul Kuzmin nu este nici pe departe atât de naiv pe cât a preferat să pară în interviul acordat Digi24, nici lipsit de experienţa necesară pentru a fi şuntat de unii şi alţii într-o operaţiune cu asemenea implicaţii.

Din contră, domnul Kuzmin s-a poziţionat, încă din perioada în care era ambasadorul Rusiei la Chişinău, ca un şef de misiune căruia îi place să ţină totul sub control, care nu se sfieşte să iasă la scenă deschisă cu declaraţii ofensatoare la adresa ţării-gazdă, care nu ezită să întoarcă adevărul pe dos după cum îi dictează interesul.

Potrivit CV-ului, acelaşi domn Kuzmin are în spate o carieră solidă în MAE sovietic, apoi în cel rus, deci nicidecum să fie vorba de un diplomat naiv.
Prin urmare, în tentativa ambasadorului Rusiei de a se eschiva de orice responsabilitate în privinţa filmuleţului cu pricina, bunul simţ şi uzul raţiunii ne vor pune rapid pe pista corectă.

Aceea că, în calitate de ambasador, Valeri Kuzmin a fost de la bun început la curent şi implicat direct în şlefuirea clipului respectiv, că a avut constant ultimul cuvânt asupra conţinutului, cât şi asupra momentului în care să fie difuzat şi a modului în care acest lucru să fie făcut.

Fiţi siguri că dacă n-ar fi fost aşa, am fi aflat în următoarele 24 de ore că i s-a dat concediu medical şi a fost chemat la Moscova.

Faptele, coroborate cu ultimele afirmaţii, cele din interviul acordat Digi24, sugerează mai degrabă  că Ambasada Rusiei şi ambasadorul Kuzmin au calculat greşit impactul pe care demersul iniţial îl va avea. Urmare a difuzării filmuleţului sub egida ambasadei, diplomaţii ruşi s-au trezit cu un protest la poarta reprezentanţei diplomatice (destul de jenant, s-au văzut nevoiţi să iasă la discuţii pe... trotuar), cu o parte a sutei de euro returnată, cu comentarii ostile în spaţiul public şi fără prea multe aplauze, la vedere, de la fanii lui Putin din România (chiar au fost isteţi că s-au abţinut).

Interesant, prin gestul ostentativ, pe care acum probabil îl consideră total necugetat, ambasadorul Valeri Kuzmin a reuşit să pună de departe în umbră două episoade neinspirate ai căror protagonişti fuseseră, destul de recent, ambasadorii SUA la Bucureşti şi Chişinău.

Iată, încă o bilă neagră care va cântări probabil mai mult decât neplăcut în evaluarea sa.

În mod normal, ambasadorii, mai ales când e vorba de cei ai unor puteri precum Rusia, îşi coordonează acţiunile şi declaraţiile cu superiorii din capitala-mamă.

Şi dacă a fost aşa, şi dacă nu, Valeri Kuzmin a căzut prost.
Dacă decizia de a posta filmuleţul a fost luată la ordinele sau cu consimţământul Moscovei, ambasadorul rus de la Bucureşti e vinovat de a nu fi anticipat corect efectul unui asemenea demers; iar dacă totuși a prevăzut deznodământul, rămâne vinovat de a nu fi fost capabil să îşi convingă şefii să nu meargă înainte cu aşa ceva.

Dacă a fost doar o iniţiativă personală, atunci nu e exclus ca în momentele în care dumneavoastră citiţi aceste rânduri, în biroul de resurse umane din MAE rus să se fi conturat revelaţia că domnul Kuzmin are vârsta de pensionare.

Cum o fi, cum n-o fi, lipsa de apetit a lui Valeri Kuzmin în a-şi asuma conform rangului răspunderea pentru un asemenea gest este o nouă și gravă eroare. 

Cam multe pentru o singură lună, cât a trecut de când și-a prezentat scrisorile de acreditare la Cotroceni.

Citiți și Ambasadorul Valeri Kuzmin: O flotă NATO la Marea Neagră va aduce tensiuni în plus

Partenerii noștri