Observatori alegeri: Noua lege electorală ne-a dat bătăi de cap

Data actualizării: Data publicării:
Laura Ștefănuț
Laura Ștefănuț
Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a primit bursă în programul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2015 și pentru cercetare în SUA (Professional Fellow 2013). A fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media, precum și membră a presei alternative din România. În trecut a lucrat la cotidianul România liberă.
160605 alegeri firea 008 INQ Octav Ganea

Cum a funcționat sistemul informatic, cu principala miză de a impiedica votul multiplu?

Septimius Pârvu: Din raportările noastre au fost niște mici probleme, am fost sunați de președinți din secții să ne întrebe cum să facă cu ele — la prânz, niște întrebări de bază. Pe de o parte este un compliment pentru noi, că aceștia au încredere, pe de altă parte e semn că ar trebui mai multe pregătiri pentru acești președinți.

Unii nu înțelegeau cum să le folosească, unora le apăreau erori, altora notificări că anumite persoane au votat în altă parte, fără ca acestea să fie prezente în secția lor — și nu știau ce să facă cu aceste raportări.

Un mare beneficiu este faptul că vedem în timp real unde se votează cu urna mobilă și pe listele suplimentare, care sunt indicii de fraudă.

Ce se întâmplă, practic, dacă încerci să votezi de mai multe ori?

Septimius Pârvu: Dacă ești la o secție și se semnalează că totuși ai mai votat, nu au voie să îți interzică votul. Procedura este că președintele secției sună la cealaltă secție, unde apare că ai mai votat, ca să întrebe dacă există semnătura ta. Dacă i se spune că nu există, poți vota și se contorizează o eroare. Dacă i se zice însă că ai votat, poți să o faci din nou doar dacă semnezi un proces verbal care specifică faptul că ai fost înștiințat de președintele biroului electoral că votul multiplu este infracțiune. În acest caz trebuie sesizată și Poliția.

Care a fost atmosfera acestor alegeri?

Septimius Pârvu: Cred că multe dintre lucrurile pe care le auzim în fiecare an și de care ne-am săturat, din păcate încă se mai întâmplă. Percepția că primarul este un Dumnezeu e reală. Au fost sesizări legate de primar, vice, membri din consiliu, oameni ai partidelor care au stat în fața secției sau au ordonat președintelui acesteia, deși nu aveau voie.

În Ilfov și Giurgiu au existat cazuri îngrijorătoare, inclusiv observatori amenințați că nu mai pleacă de acolo. În câteva secții din Giurgiu (Lețca Nouă și Lețca Veche) am chemat Poliția de mai multe ori. La Odoreu s-a depus plângere împotriva primarului-candidat.

Cele mai multe probleme au fost în mediul rural. La oraș lucrurile au fost mai liniștite.

Cred că pentru mulți au fost niște alegeri fără miză, fiindcă au fost dintr-un singur tur. În plus, a fost una dintre cele mai proaste campanii, fiind aproape inexistentă.  Având în vedere noua lege a finanțării partidelor au existat limite drastice și  nu s-a putut face reclamă decât prin afișe sau online, fără bannerele de altădată. Important este ce se va întâmpla cu decontarea cheltuielilor de campanie.

Ce lucruri noi ați sesizat la alegerile de față?

Septimius Pârvu: Au fost multe schimbări în legea electorală care ne-au dat bătăi de cap, inclusiv acreditarea observatorilor: erau două articole care conțineau aceleași informații, cu diferență de câteva cuvinte. Asta înseamnă că legea a fost făcută în grabă. Un alt exemplu este al urnei mobile, că nu s-a spus până când se primește cererea pentru aceasta. Unii președinți nu au primit azi solicitări pentru persoanele respective.

Speram ca noua lege, 115, să fie mai bună, dar mie mi se pare că are foarte multe scăpări.

O nouă reglementare problematică este cea legată de posibilitatea de a vota, chiar dacă te-ai mutat cu mai puțin de 45 de zile înaintea alegerilor. În sine, nu e o propunere proastă, dar este folosită abuziv. Poți să te înscrii în Registrul Electoral și să votezi pe lista permanentă dacă te-ai înscris cu peste 45 de zile sau poți să te duci să îți faci mutația mai aproape de ziua alegerilor și votezi pe lista suplimentară. Mi s-a părut că mulți primari au adus oameni cu câteva zile înainte de alegeri, pare că au făcut asta pentru a avea votanți. Nu știu care este fenomenul la nivel național, dar am avut indicii în anumite locuri.

Dar, spre exemplu, în comuna Leorda (Botoșani), numărul de cereri de mutări pare că a depășit 75 în două zile. Alte sesizări legate de creșterea semnificativă a numărului de vize de reședință am primit din Cornești (Dâmbovița). Pare o metodă de a atrage votanți.


Expert Forum și Funky Citizens au avut peste 150 de observatori și au primit în jur de 600 de apeluri de la cetățeni care doreau să semnaleze nereguli la votul de astăzi.

Partenerii noștri