Parlamentul capturat

Data publicării:
554073 4177126235477 343021920 n 1 -5

Senatul si Camera Deputaților rămân pe mai departe mosiile PSD, ultima dovadă în acest sens fiind votul de marți care împiedică DNA să declanșeze urmărirea penală a fostului ministru de Externe Titus Corlăţean.

În practica de zi cu zi, cele două camere ale Parlamentului sunt folosite de social-democrați fie pentru reglările interne de conturi, fie ca platforme de lansare a celor mai violente atacuri la adresa structurilor de luptă împotriva corupției, scopul final al acestor lovituri sistematice fiind subminarea statului de drept.

În esență, Legislativul din România nu mai are decât accidental legătură cu interesele românilor, iar din acest punct de vedere ceea ce face PSD în Parlament şi cu Parlamentul diferă tot mai puțin de ceea ce făcea PCR în Marea Adunare Naţională şi cu Marea Adunare Națională.
Cu o majoritate consolidată de sateliți precum ALDE şi UNPR, dar şi de UDMR, formațiune ai cărei aleși împărtășesc la milimetru valorile PSD în materie de raportare la anticorupție, social-democrații au interzis "accesul" DNA.
Mai nou, nu se sfiesc nici să obstrucţioneze activitatea curentă a Guvernului pe timp de vară, retezând posibilitatea Executivului de a emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare.

Manevra făcută, tot marți, la nivelul Senatului are deopotrivă un iz electoral, ca şi unul care trimite la jocurile de putere de la vârful PSD.
Revenind la practica uzuală a salvării penalilor prin vot "democratic", aceasta e o temă pe marginea căreia multe pot fi în continuare spuse. În general, lucruri care s-au mai spus, căci PSD a oferit nenumărate ocazii în acest sens.
Nu le voi repeta, însă voi readuce în atenție o suită de declarații de poziție ale liderilor PSD, care pun în lumină ceea ce spuneam mai sus: că Parlamentul e o structură capturată, că Senatul şi Camera Deputaților nu sunt mai mult decât două moşii deasupra cărora domnește arbitrariul.
Că ambele camere sunt folosite discreționar de nişte oameni care şi-au pierdut demult măsura şi busola democratică.

*Liviu Dragnea, martie 2016: "Poziţia politică a PSD (privind votul din Parlament pe cererea DNA în cazul Rizea) este aceeaşi pe care o stiti. A fost votată o dată şi nu a fost schimbată". (Sursa

*Liviu Dragnea, februarie 2016: „Nu mai este o noutate care este atitudinea PSD la astfel de cereri. PSD nu se opune acestor cereri. Cu părere de rău, dar nu trebuie să decidem asta”. (Sursa

*Liviu Dragnea, ianuarie 2016: „Punctul nostru de vedere comunicat de mine rămâne foarte clar. Rămânem consecvenţi în a nu ne opune solicitărilor venite din partea sistemului judiciar. Aici nu sunt noutăţi”. (Sursa

*Liviu Dragnea, noiembrie 2015: "Am solicitat foarte clar colegilor senatori să lăsăm judecătorul să decidă. Eu sper că marea majoritate a colegilor senatori vor ține cont de această decizie politică, care dincolo de chestiunea personală a domnului Dan Șova, nu vreau să mai aibă efecte asupra partidului nostru în special. (...) Am mai spus în câteva rânduri că, în opinia mea, dacă vom reuși să votăm, să aprobăm modificarea Constituției, o să insist să scoatem imunitatea parlamentară de acolo (...) Până la urmă trebuie să avem această atitudine, să lăsăm judecătorul să decidă. Sigur, politic am stabilit, susținem aceste cereri. Parlamentarii trebuie să facă legi în această țară, acesta este rolul principal al parlamentarilor". (Sursa

*Victor Ponta, februarie 2015:Noi am adoptat o hotărâre a grupurilor parlamentare, week-end-ul trecut la Sinaia, şi vom vota de fiecare dată pentru toate solicitările care ţin fie de fapte penale, fie de incompatibilităţi, pentru că sunt diverse cauze în care s-a pronunţat instanţa definitiv şi irevocabil pentru incompatibilităţi şi atunci sigur vom vota pentru”. (Sursa)

Puteți urmări Opinii și Analize care explică actualitatea pe Facebook

Partenerii noștri