Profesor de ştiinţe politice la Indiana University despre Donald Trump și Hillary Clinton

Data actualizării: Data publicării:
Mariana Pop
Mariana Pop
Am ales Digi24 pentru jurnalismul onorabil. Am vrut să prezint ştiri obiective și relevante, care să dezvăluie adevărul și viața așa cum e, fără îndulciri şi fără exagerări. Poveştile şocante nu înseamnă neapărat ştiri. Am vrut să respect intimitatea familiei, a persoanei. Am ales Digi24 pentru că am avut încredere că această echipă poate să facă diferenţa. Pe de o parte, noi, din spatele camerelor, iar pe de altă parte, telespectatorii noştri. După câțiva ani în această echipă, m-am convins că Digi24 este locul unde găsim informaţia, nu senzaţionalul. Informaţia corect relatată ne poate ajuta să facem diferenţa. Sau măcar ne poate ajuta să contribuim, cât de puțin, la ceea ce aşteptăm cu toţii: o schimbare! Trăiesc cu convingerea că nu primim nicio zi înapoi. De aceea, găsesc ceva bun în fiecare zi și în fiecare om. Privesc zâmbind spre viitor, de la prima oră a dimineții și salut zâmbind oamenii care mă înconjoară. Și când găsesc prea puține lucruri bune într-o zi, privesc spre scara mea de valori. E important să știm ce contează pentru noi cu adevărat, la ce să ne rapotăm, cum putem să fim mai buni și cum putem să contribuim, atat cât putem, la o lume mai bună. Îmi place marea. Îmi place să citesc. Mă fascinează politica externă. Îmi place să ştiu ce se întâmplă în jurul meu şi, mai ales, de ce se întâmplă. Îmi plac oamenii buni. Îmi plac zâmbetele sincere.
Donald Trump And Mike Pence Campaign Together In Wisconsin
EAU CLAIRE, WI - NOVEMBER 01: Republican presidential nominee Donald Trump speaks at a campaign rally at the W.L. Zorn Arena November 1, 2016 in Eau Claire, Wisconsin. Wisconsin Governor Scott Walker, campaigning with Trump at the rally, ran for the Republican nomination against Trump and eventually dropped out of the race for the presidency. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Donald Trump are experienţă în afaceri, nu în politici publice, unde Hillary Clinton are o vastă experienţă. Este cert că administraţia Trump ar fi una imprevizibilă.

Jeffrey Isaac, profesor de ştiinţe politice la Indiana University a făcut profilul celor doi candidați:

Donald Trump 

Sincer, în cazul lui Donald Trump, îmi este greu să identific punctele puternice. El ar spune că este un foarte bun om de afaceri. Este într-adevăr un om foarte bogat şi în multe feluri este greu de judecat cât de bun este în afaceri. Este un fapt că afacerile sale au intrat în faliment de multe ori.

În ceea ce priveşte serviciile publice, el nu are un istoric al implicării în servicii publice, ceea ce este neobişnuit. De exemplu, chiar şi Ronald Reagan, faimos ca actor înainte de a fi preşedintele Statelor Unite şi a cărui carieră politică s-a axat pe folosirea televiziunii ca mediu central, Ronald Reagan a fost foarte activ politic înainte de a candida la preşedinţie şi a fost guvernator al statului California înante de a candida.

Donald Trump nu are niciun istoric de serviciu public, el susţine că este bun la negocierea înţelegerilor, el susţine că modul în care încheie înţelegeri pentru afacerile sale este modul în care ar încheia înţelegeri pentru America. Este greu să ştim ce înseamnă asta dincolo de a spune că democraţia înseamnă mai mult decât tangenţele de business şi încheierea unor înţelegeri, iar el nu are deloc experienţă în procesul democratic.

Hillary Clinton

Clinton, pe de altă parte, are foarte multă experienţă. Aşa cum se ştie, a fost Secretar de Stat al Statelor Unite timp de patru ani, o poziţie foarte importantă în politica americană şi pe scena lumii, a cunoscut lideri mondiali, a fost senator american, chiar un senator de succes. Pe perioada manadatului său în Senat a avut succes conlucrând cu republicanii. Ea are un întreg istoric de serviciu public. Totodată, a petrecut opt ani în Casa Albă ca Prima Doamnă, o experienţă importantă pentru că s-a implicat în politici publice şi înţelege ce înseamnă să fii preşedinte.

Astfel eu cred că, în cazul lui Clinton, există un grad mare de pregătire, iar în cazul lui Trump, nu există deloc pregătire şi este o discrepanţă enormă în nivelul de experienţă al celor doi. Iar ceea ce spune Trump este adevărat, şi anume că vom avea de-a face de fapt cu o continuare a politicii externe a lui Obama. Este adevărat.

Clinton are tendinţa de a fi un pic mai agresivă, de exemplu mai confruntaţională cu Rusia decât Obama, însă avem un istoric, şi din nou, a fost Secretar de Stat, ştim care este politica sa externă. Este de fapt o politică externă care ar fi pe placul telespectatorilor români, foarte proeuropeană. Trump, pe de o parte, nu are deloc experienţă de politică externă, iar pe de alta, tot ce ştim despre poziţiile sale ar sugera că nu este prea pro-NATO, nu este prea pro-Europa, şi este foarte pro-Putin într-un mod foarte simplist, ceea ce nu este un lucru bun pentru Europa. Foarte puţini lideri europeni, indiferent de apartenenţa politică, ar considera asta un lucru bun.

Partenerii noștri