Protestele din Polonia explicate pe scurt

Data actualizării: Data publicării:
Claudia Ciobanu
Claudia Ciobanu
Claudia Ciobanu e jurnalist freelance, articolele ei au aparut in The Guardian, Al-jazeera sau Reuters.
<> on February 27, 2016 in Warsaw, Poland.
<> on February 27, 2016 in Warsaw, Poland.

Noaptea trecută conflictul dintre putere (partidul ultra-nationalist PiS) și cetățenii polonezi a luat o turnură importantă. Oamenii au blocat ieșirile din parlament, unde i-au închis pe parlamentarii PiS, până când poliția i-a îndepărtat dimineața — unele fotografii și filmări arată că poliția a fost brutală, însă trebuie să așteptăm un raport clar.

Astăzi protestele au continuat. Unul era programat și a adunat vreo 2.000 de oameni în fața palatului prezidențial. Altul a fost spontan, care continuă și la ora actuală în fața parlamentului. Blindate ale poliției blochează de data aceasta accesul la clădirea parlamentului.

<> on February 27, 2016 in Warsaw, Poland.
Varșovia, 2016. Foto: Getty Images

Noutățile ar fi două (căci numeroase proteste au loc în Polonia de peste un an de zile, de când PiS a venit la putere):

  1. Acțiune mult mai hotărâtă: blocarea ieșirii din parlament este o acțiune mult mai riscantă decât marșurile de până acum, după cum a demonstrat și intervenția poliției;
  2. Opoziție unită: sunt prezenți, împreună, reprezentanți ai mișcării pro-democrație KOD (Comitetul pentru Apărarea Democrației), partidelor de opoziție și ai partidului nou de stânga, Razem, care până acum a organizat acțiuni separate de KOD.

Abuzurile partidului de la putere

PiS este un partid autoritar care, de când a venit la putere în toamna lui 2015, preia gradual controlul asupra diverselor instituții.

A îngreunat și subminat activitatea Curții Constituționale, a preluat controlul asupra mass-mediei de stat (știrile de la canalul TV național arată ca pe vremea lui Ceaușescu, ignorând total protestele opoziției, arătând în loc vizitele miniștrilor pe ici-colo), a curățat administrația și instituțiile de adversari politici; recent, au limitat dreptul la protest (dând prioritate automată manifestărilor ciclice, cum ar fi cele care comemorează tragedia aviatică Smolensk); creează o autoritate care va controla finanțarea pentru ONGuri.

Acestea sunt doar cele mai brutale măsuri, însă în fiecare domeniu al vieții se fac intervenții masive: de pildă, în domeniul protecției mediului, în afară că șefii principalelor instituții au fost schimbați cu oameni de la PiS, ONGurile de mediu cunoscute nu mai prea primesc fonduri publice, banii mergând în schimb spre ONGuri și mass-media de dreapta, afiliate PiS (mai nou se va limita dreptul ONGurilor de mediu de a lua parte la consultații publice). Pe lângă asta, atacul împotriva femeilor este frontal: printre altele, femeile vor fi obligate să-și declare sarcinile trecute, inclusiv cele pierdute  — dreapta a încercat criminalizarea avortului în orice circumstanțe, chiar și în caz de viol, în condițiile în care Polonia are deja una dintre cele mai rigide legi antiavort (sunt permise avorturi doar în caz de incest, viol, pericol pentru viața mamei sau malformații grave ale fătului).

Proteste au avut loc în Polonia din toamna anului 2015, când a început atacul la adresa Curții Constituționale. Unele au fost masive, cu zeci de mii de oameni, ca cele de la Colectiv sau chiar mai mari. Au fost organizate în principal de organizația civică KOD (fondată chiar în 2015 cu scopul de a avertiza asupra pericolului reprezentat de conducere). Participanții au fost predominant oameni de vârstă mijlocie și vârstnici (au lipsit tinerii, cel puțin în prima fază). Practic au participat vechii liberali care au luptat pentru democrație în anii 80, plus o parte din clasa de mijloc actuală. KOD a demonstrat o lipsă de înțelegere a nevoilor economice care i-au condus pe mulți polonezi să voteze PiS. De asemenea, KOD s-au apropiat prea mult de partidele politice de opoziție, ceea ce le-a scăzut din credibilitatea unei mișcări cetățenești de stradă (partidele au reputație proastă și aici, ca la noi).

De ce s-a schimbat energia protestelor acum?

Pe de o parte, preluarea controlului în toate sferele vieții politice și sociale de către PiS este atât flagrantă cât și constantă, ca picătură chinezească. În ultimele săptămâni abuzurile au devenit practic imposibil de urmărit: aveau loc în fiecare minister. Paharul devenise aproape plin.

Pe de altă parte, măsurile luate în ultimele zile de PiS au fost foarte îndrăznețe: au trecut o lege a mass-media (nici vorbă de consultare) care presupunea limitarea accesului presei la lucrările parlamentului (spre exemplu, numai anumite televiziuni să poată filma ce se întâmplă în parlament). Principalele trusturi media private de opoziție au protestat, la fel și parlamentarii opoziției, care au ocupat sala principală din parlament ca protest, vineri. Drept răspuns, parlamentarii PiS (împreună cu câțiva aliați) s-au mutat în altă sală, interzicând desigur accesul presei, votând bugetul pe anul viitor. Votarea bugetului, o decizie cu impact atât de mare, a ajuns să se facă fără nici un fel de monitorizare publică.

Este destul de clar faptul că PiS preia în mod autoritar controlul asupra statului și societății poloneze.

Azi-noapte, la parlament au fost steaguri KOD, Razem (mic partid de stânga) și reprezentanți ai tuturor forțelor de opoziție democratică. Pe la 1 noaptea liderul KOD a îndemnat oamenii să meargă acasă, însă mulți au rămas, plecând doar când au fost îndepărtați de poliție.

Este multă spontaneitate în demonstrații. În ultimele săptămâni, demonstrațiile au fost la ordinea zilei în Polonia (mici, pe diferite cauze, organizate nu numai de KOD și Razem dar și de  alte grupuri, cum ar fi sindicatele, care au protestat împotriva unei reforme controversate a educației).

Protestele femeilor (protestul negru) împotriva criminalizării avortului au determinat PiS să facă un mic pas înapoi. Este posibil ca și intensitatea protestului de azi-noapte să-i fi pus pe gânduri.  

Un prim semnal în acest sens este că președintele Andrzej Duda, provenit din PiS, a chemat în după-amiaza aceasta reprezentanții presei la o dezbatere despre noua lege a mass-mediei (este o reacție clară la proteste, fiindcă vineri nu se punea problema de consultări).

De ce continuă o parte a societății să susțină PiS? 

Pe de altă parte, susținerea populară pentru PiS rămâne mare (în jur de o treime din polonezi, cam la fel ca la data alegerilor), mai ales datorită măsurilor pro-sociale: plăți pentru familiile cu mulți copii (echivalentul a aproximativ 500 de lei de copil pe lună), eliminarea unor taxe pentru săraci, reducerea vârstei de pensionare.

Cel mai probabil, aceste măsuri nu sunt soluții reale pentru problemele sociale ale Poloniei și trebuie dezbătute. Unele sunt bune, cum pare cel cu transferurile directe de bani către familii sărace (cu mențiunea că e discutabil nivelul sumei). Nu se investește însă în servicii sociale (nu sunt locuri în grădinițe și creșe, se așteaptă cu lunile pentru a ajunge la medic, etc).

Dar asaltul asupra democrației și drepturilor este clar, puternic și foarte periculos. Vom vedea cât de isteț de mișcă opoziția și dacă reușește să folosească acest impuls de noaptea trecută. Mâine KOD a chemat din nou la protest oamenii în fața Curții Constituționale.

Despre autoare: Claudia Ciobanu e jurnalist freelance, articolele ei au aparut în The Guardian, Al-jazeera sau Reuters. Locuiește în prezent la Varșovia. 

Editor: Laura Ștefănuț (laura.stefanut@digi24.ro)

 

Pentru comentarii intrați pe postarea Facebook

 

Partenerii noștri