Revoluția științifică a Chinei

Data actualizării: Data publicării:
GettyImages-71237095 1

BEIJING - Economia chineză a trecut prin transformări radicale în ultimii ani și e în pragul unor avansuri impresionante în știință și tehonologie. China se poziționează ca unul dintre cei mai mari jucători în lupta împotriva bolilor și e de așteptat ca țara să joace un rol esențial în cercetarea științifică din viitor.

Foto: Guliver/Getty Images

În primul rând, conform unui raport McKinsey Quarterly, China alocă anual peste 200 de miliarde de dolari pentru cercetare, un nivel de investiție depășit doar de SUA.

Președintele chinez Xi Jinping a pus inovația științifică în topul priorităților agendei naționale.

Al treisprezecelea plan cincinal al guvernului prioritiează proiecte complexe în domenii emergente precum neuroștiințele, genetica, big data și robotica medicală.

China alocă atâta resurse cercetării medicale în parte pentru că încearcă să răspundă unor nevoi medicale neadresate corespunzător până acum. Se preconizează că până în anul 2050, populația chineză de peste 65 de ani va crește cu 190 de milioane. Între timp, bolile cronice reprezintă mai mult de 80% din afecțiunile din China.

China este deja a doua cea mai mare piață de farmaceutice din lume, iar investițiile în inovații, conform raportului McKinsey Quarterly, vor ajunge la un trilion de dolari în 2020.

Un alt motiv pentru care e de așteptat o revoluție în cercetarea din China este că în prezent, China produce mai mulți absolvenți în domeniile științei, tehnologiei și matematicii decât orice altă țară - în jur de 2,5 milioane de studenți pe an, sau de cinci ori mai mulți decât în SUA. Numai în știință și inginerie, China generează aproape 30,000 de doctori anual.

În același timp, stimulentele guvernului atrag înapoi acasă oamenii de știință chinezi care lucrează în străinătate — mulți dintre ei în instituții de top din Occident. De la întemeierea sa în 2008 și până la jumătatea lui 2014, programul „O mie de talente” a făcut peste 4000 de oameni să se întoarcă în China.

Aceste trenduri arată clar că China are o șansă reală să devină o forță majoră în cercetarea farmaceutică globală și că ne apropiem de o perioadă în care descoperirile științifice semnificative vor veni din China în mod regulat.

Companiile farmaceutice globale nu au rămas indiferente. Compania mea lucrează în cercetare și dezvoltare în China de zece ani. În 2006, am deschis primul spațiu integrat R&D (de cercetare și dezvoltare n.r.) din China și printre cele mai mari dintre firmele internaționale. Recent am deschis un nou centru R&D în Zhangjiang Hi-Tech Park, Shanghai.

În Shanghai, oamenii de știință de top (mulți întoși din centre mari de cercetare, precum Harvard Medical School sau MIT) se vor concentra pe bolile endemice pentru populația din China. Acestea includ cancerul la plămâni, ficat și stomac, dar și alte boli ale ficatului, precum hepatita B cronică, fibroza ficatului și ciroza. Acestea afectează în mod disproporționat populația chineză. De exemplu, incidența hepatitei B în China este de aproape 30 de ori mai de mare decât în SUA; ratele de cancer la stomac și ficat sunt de 11-18 ori mai mari decât în SUA sau Europa.

Mulțumită progresului din ultimii ani, oamenii de știință pot identifica enzimele de modificare epigenetică care influențează activitatea genetică. Acest domeniu de cercetare este în mod particular promițător în căutarea de noi terapii oncologice eficiente. Printr-o mai bună înțelegere a felului în care aceste boli se manifestă la pacienții chinezi, industria cizelează terapii care vor putea fi introduse în alte regiuni din lume.

China ar putea să seteze standardele globale pentru folosirea epigeneticii pentru o mai bună cunoaștere a cauzelor bolilor. În China, doar specialiștii de la Novartis au 15 proiecte de cercetare pentru noi medicamente în stadii diferite de avansare, iar ritmul va deveni din ce în ce mai alert.

Sunt inspirat de potențialul Chinei de a face descoperiri științifice monumentale. Pe măsură ce țara devine din ce în ce mai importantă pentru cercetare și dezvoltare, iar contribuțiile sale vor fi un avantaj în lupta împotriva bolilor, atât în China, cât și în restul lumii.

 

Copyright: Project Syndicate 2016 - China’s Scientific Revolution

Puteți urmări Opinii și Analize care explică actualitatea (like) pe Facebook   

Partenerii noștri