Tu ce vrei de la România?

Data actualizării: Data publicării:
mariana si ai ei

În multe mesaje pe care le primim de la telespectatorii Digi24 există un numitor comun: în România, lucrurile trebuie să se schimbe. Este o idee dominantă. Apoi, vin argumentele şi propunerile. Nicolae Naumof este consultant în ştiinţe comportamentale, stabilit la Washington, în Statele Unite. El consideră că politicile publice din România ar trebui să fie stabilite pe baza unor studii ştiinţifice în teren. Este un concept adoptat de mai multe state ale lumii şi se numeşte "evidence based policy making", în traducere "politică bazată pe dovezi" şi ni-l explică Nicolae Naumof.

Nicolae Naumof: Trebuie să avem un indicator foarte clar: ce urmărim. Şi în cazul prezenţei la şcoală este relativ simplu: zilele sau orele prezente la şcoală. Colectăm date despre copiii din acele patru grupuri de studiu şi să spunem după un an vedem care dintre cele patru opţiuni a funcţionat cel mai bine, care a produs cea mai mare prezenţă la şcoală. Ce este particular la acest "evidence based policy making" este că opiniile şi părerile diverşilor decidenţi nu mai contează atât de mult pentru că punem efectiv, supunem unui test toate opţiunile şi vedem ce funcţionează. Şi am dat exemplul Columbia. Acest gen sau această abordare "evidence based policy making" se foloseşte foarte mult în programele de dezvoltare internaţională şi există foarte multe studii venite din Kenya, din India, din Malawi, din Mexic, dar ele sunt folosite şi în ţări mult mai civilizate în Marea Britanie, în Australia, chiar şi în Statele Unite a început să se folosească. Deci, nu este o chestiune exclusivă pentru ţări sărace. Numai că, dacă vreţi, punctul forte, ceea ce este cel mai mult de lăudat este că decidenţii din respectivele ţări şi din respectivele organizaţii au acceptat că nu ştiu dinainte ce e mai bine. Şi atunci au curiozitatea să vadă ce funcţionează în teren.

Lasă un comentariu pe pagina de Facebook a Jurnalului de seară sau trimite-l pe adresa de mail redacţie@digi24.ro. Sau înregistrează-ţi părerea, cel mult un minut, şi trimite-o pe WhatsApp la numărul 0771 100 304, cu menţiunea „Pentru Jurnalul de Seară”.

Partenerii noștri