Gata cu sarea și nisipul. Deszăpezire cu soluție lichidă

Data actualizării: Data publicării:
sare apa
Metoda clasică de curățat străzile în timpul iernii va deveni istorie la Deva. Aici, va fi folosi, în sezonul rece, o soluție lichidă care va topi instantaneu zăpada. Se renunță astfel la sarea și nisipul împrăștiate pe carosabil. Administrația locală spune că metoda e folosită cu succes în vestul Europei și în câteva mari orașe din țară, acolo unde și-a dvedit de fiecare dată eficiența. Costurile sunt mai mari, dar, spun specialiștii, în timp metoda modernă își va dovedi utilitatea.

Primele străzi care vor beneficia de metoda deszăpezirii cu soluția lichida vor fi arterele principale. Apoi, întreaga rețea stradală din Deva va fi astfel curățată. Avantajele noului sistem?

„Timp de 72 de ore nu se mai prinde zăpada de asfalt, deci intervenția în cele 72 de ore se face o singură dată, pe când cu soluția veche, de câte ori ningea, sau zăpada era mare trebuia intervenit”, explică Răzvan Mareș, viceprimarul Devei.

Deszăpezirea în oraș va fi făcută de firma de salubritate care are contract cu primăria. Aceasta va comanda soluția lichidă și tot ea se va ocupa de stropit străzile, cu ajutorul unor mașini special adaptate.

„Soluția lichidă costă 415 lei pentru curățarea a 1000 de metri pătrați. Este un cost de 5 ori mai mare decât metoda clasică, dar specialiștii spun că această clorură de sodiu este mult mai eficientă” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Este o soluție care se dă preventiv, adică atunci când ai temperaturi negative și a început deja să fulguie, automat se iese și se împrăștie pe aleile principale. Efectul este că zăpada nu se mai depune, sau, dacă se depune, se depune într-un strat subțire și nu mai face acea pojghiță de gheață care e periculoasă”, adaugă Sergiu Medy, directorul societății de salubritate.

Cei mai fericiți de noua metodă de deszăpezire sunt șoferii din Deva.

„De la nisipul ăla și de la sare, tot asfaltul îl stricau.”

„Dăm cu sare și nisip și în momentul în care vine primăvara se fac și gropile și iar asfaltăm, alți bani, altă distracție.”

Clorura de sodiu este folosită deja în țările din vestul Europei, pentru deszpăzirea autostrăzilor. În România, metoda este aplicată în marile orașe, precum București sau Brașov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri