Alunecări de teren la Sarmizegetusa Regia

Data actualizării: Data publicării:
sarmi
Accesul pietonal spre Sarmizegetusa Regia, afectat de alunecări de teren. Pe ultimii 800 de metri de acces spre cetate sunt zone în care din versant s-au desprins zeci de tone de pământ și de rocă, iar cauzele par să fie atât topirea zăpezii și inflitrațiile de apă, cât și lucrările făcute în 2015 la drumul spre situl arheologic. Autoritățile județene caută acum soluții tehnice de stabilizare a versantului.

„Patru alunecări de teren au avut loc în mai puțin de o săptămână în aceeași zonă. în total, jur de 50 de tone de pământ și de rocă s-au desprins din acest versant” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Alunecările de teren au afectat segmentul pietonal, de 800 de metri, al drumului judeţean ce leagă comuna Costești de Sarmizegetusa.

„Cred că în principal sunt fenomenele meteo, aceste fenomene de îngheț dezgheț caracteristice perioadei care produc fisurile și antrenează materialul”, explică Daniel Andronache, vicepreședinte CJ Hunedoara.

Între 2015 și 2016, drumul județean a fost pentru prima dată asfaltat. Administratorii cetăţii cred că de vină pentru alunecările de teren sunt tocmai lucrările făcute atunci.

„Evident și lucrările care au avut loc la amenajarea drumului au afectat întrucâtva versantul”, spune și Vladimir Brilinski, adminsitrator Sarmizegeusa Regia.

„Proiectul a fost prevăzut doar cu rigolă ranforsată de 1 metru pentru preluarea apei. E și o zonă mai sensibilă, fiind în zona de protecție a monumentelor istorice va trebuie să obținem toate avizele”, adaugă Ioan Rotaru, inginer.

Plasa de stabilizare a versantului pare să fie acum cea mai bună metodă de a împiedica dealul să o ia din nou la vale.

„Vom aduce un expert care să ne confirme dacă e o soluție viabilă sau nu. Este foarte important să vedem modul în care putem fixa această plasă”, completează Daniel Andronache, vicepreședinte CJ Hunedoara.

Alunecările de teren din zona pietonală nu sunt singurele probleme. Pe alte porțiuni, drumul este stricat deja, din cauza inundațiilor de vara trecută. Lucrările de consolidare a șoselei nu au fost încă începute. Asfaltarea și lărgirea celor 19 km care leagă comuna Costești de Sarmizegeutusa Regia au costat 18,2 milioane de lei, din fonduri europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri