Aninoasa | Sărăcie fără sfârșit

Data publicării:
aninoasa
Primul oraș din țară intrat în insolvență este departe de a-și fi rezolvat problemele economice sau sociale. Sărăcia pare să fie o boală de care Aninoasa, din județul Hunedoara, nu mai poate scăpa. Este cel mai mic oraș din Valea Jiului, cu doar 5.000 de locuitori. Închiderea exploatării de cărbune, în urmă cu un deceniu, a bulversat total bugetul localității, dar și pe oamenii săi. Cei mai mulți au ales să plece. Cei care au rămas sunt acum fie pensionari, fie șomeri. Disponibilizarea foștilor ortaci nu a pus nimic în loc. Doar un oraș trist, cu clădiri abandonate, la un pas să se prăbușească.

„Declinul orașului a început în 2006, odată cu închiderea minei. Conducerea de atunci a primăriei anunța că mina va fi transformată într-un muzeu al mineritului. Proiectul de 2 milioane de dolari nu a mai fost pus însă niciodată în practică” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Era mina, era mina și mergea, și locuri de muncă, da, dacă era mina era bine”, spune un localnic.

„Veniturile principale de la bugetul local constau în impozitele de la mina Aninoasa și impozitul pe salariu de la angajații minei. Cu închiderea minei, acești bani nu au mai venit la primărie”, explică Nicolae Dunca, primarul din Aninoasa.

Câțiva ani mai târziu, Aninoasa a devenit și deținătorul tristului record al primei primării urbane din țară intrate în insolvență. Acest lucru s-a întâmplat atunci când datoriile administrației au ajuns la 5,9 milioane de lei, în timp ce bugetul local nu depășea 4,2 milioane de lei.

„Aninoasa s-a aflat în insolvență între 2013 și 2014 și a fost salvată printr-un ajutor guvernamental de 3,7 milioane de lei. Problemele orașului nu s-au oprit însă aici. În prezent, din cei 5 mii de locuitori doar 700 au un loc de muncă” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Orașul este dominat de magazine închise de ani buni, de clădiri părăsite și de foste imobile ale exploatării miniere care așteaptă să fie demolate. Potrivit unei statistici a primăriei, după închiderea minei nu mai puțin de 1.000 de tineri din oraș au luat calea străinătății.

„Lipsa locurilor de muncă generează sărăcie, pentru că, dacă omul nu are unde să muncească, toți tinerii pleacă la muncă în străinătate”, continuă primarul Aninoasei.

Triști, fără speranță și resemnați, localnicii din cel mai mic oraș al Văii Jiului cred că sărăcie ca la Aninoasa nu există nicunde.

„De un an de zile de când stau eu, de când sunt acasă, că am lucrat mai mult pe dincolo, e sărăcie totală. Când ți se termină banii, îs în stare oamenii să îți dea în cap pentru o pâine”, povestește un localnic.

„Tinerii? Cei mai mulți îs plecați în străinătate. Ar avea aici unde să se angajeze? Nu, aici nu. Eu am 2 fete plecate în Spania, aici ce să facă?”, admite un alt locuitor.

„E grea viața aici? Da cum să nu fie...de ce? Așa, dacă nu-s locuri de muncă, nu-i nimic...după ce s-a închis mina, s-a întâmplat ceva bun în oraș? Nimic!”, recunoaște un alt locuitor al orașului.

Singurii care, paradoxal, o duc mai bine sunt pensionarii. Venitul lor, deși mic, este unul garantat. Siguranța zilei de mâine în Aninoasa este exact ceea ce le lipsește tinerilor apți de muncă.

„Cei care se angajează fac naveta, sau cum? Da, majoritatea îs navetiști. Spre Petroșani? Petroșani, Uricani, Vulcan, toate”, povestesc câțiva tineri.

„Îi desființat. De ce? Cum de ce? Să nu mai plătească oamenii. Adică în loc să se înființeze aici s-au desființat? Păi...”.

850 de oameni ar trebui să își găsească la Aninoasa un loc de muncă în urmtorii ani, susțin edilii. Printr-un proiect european de 14 milioane de euro, aici ar urma să fie înființate 4 fabrici, o școală profesională și un azil de bătrâni. Planurile primăriei includ și amenajrea unui bloc ANL în fosta clădire a cantinei minerilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri