Biserici-monument în pericol de dispariție

Data publicării:
BISERICI DISPARITIE

Zeci de biserici mici ortodoxe, construite în satele din Transilvania în urmă cu câteva secole, riscă să se prăbuşească. Avertismentul vine din partea specialiştilor în patrimoniu, care încearcă să salveze lăcaşurile de cult. Deşi sunt trecute pe lista monumentelor istorice, micile biserici de la sat nu au primit niciun ban pentru restaurare. 

Bisericile de lemn din Ardeal, vechi de peste două secole, sunt în mare pericol, avertizează specialiştii. Asta, deşi au trecut deja 3 ani de când experţii europeni au atras primele semnale de alarmă, când au inclus situl bisericilor de lemn din Transilvania pe lista celor mai periclitate monumente de pe continent.

"Vaporii trec pe acolo pe unde pot, adică pe la limita dintre tencuială şi fresca istorică şi se degradează foarte tare",  Eugen Vaida - restaurator. 

Unele dintre monumente riscă deja să se prăbuşească. La biserica din Gherdeal, au căzut bucăţi din plafon, iar unele obiecte de cult au fost distruse. În lăcaşul de cult, construit în 1786, nu se mai slujeşte de câţiva ani.

"Pe lângă timp, care de cele mai multe ori nu este de partea lor, aceste biserici mai au de înfruntat un duşman, poate mai periculos. Oamenii sunt cei care distrug aceste monumente. De exemplu, aici, gratiile au fost rupte, astfel încât cineva să poată intra nestingherit", Adela Mohanu - reporter Digi24.

Acum satul este aproape părăsit. Unele case au fost cumpărate de sibienii care caută liniştea locului. Câţiva dintre ei, ajutaţi de specialişti, au restaurat acoperişul bisericii.

"Cred că este de datoria noastră, stând în acest sat, să îl readucem la forma lui iniţială", Dan Verescu - localnic voluntar. 

Specialiştii au identificat bisericile care au nevoie urgentă de intervenţie.

"Avem peste 800 de biserici de lemn, în toată ţara, de care nu prea are nimeni grijă, pentru că nu mai sunt folosite", Eugen Vaida - restaurator.

Proiectul "60 de biserici din lemn", pe care specialiştii încearcă să le salveze, cuprinde monumente din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei.

reporter: Adela Mohanu / operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri