„Bucătăria de lapte”, modernizată

Data publicării:
biberoane
Maternitatea Bega din Timișoara, cea mai veche unitate de acest gen din vestul țării, va avea o biberonerie modernă. Aproximativ 30.000 de euro este suma de bani care va fi folosită pentru a amenaja şi dota "bucătăria de lapte" a spitalului cu pompe de muls noi și aparate de purificare a aerului. În prezent, la Maternitatea Bega din Timişoara, laptele praf necesar bebeluşilor este pregătit într-un spaţiu improvizat.

Cei peste 2000 de bebeluşi care vin pe lume, în fiecare an, la Maternitatea Bega din Timişoara sunt hrăniţi, în primele zile de viață, cu lapte praf.

„În prezent, în maternitatea Bega, laptele praf este pregătit într-un spaţiu improvizat, într-o încăpere de patru metri pătraţi. Asistentele îcălzesc apa cu ajutorul unui fierbător pentu a pregăti o porţie de lapte praf” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.

„La ora actuală avem un spaţiu totalmente impropriu, improvizat, sigur că el este curat, însă altceva de a prepara un lapte praf şi de a-l încălzi nu avem posibilitate”, explică Gabriela Diaconescu, medic primar la Secţia de Neonatologie a Maternităţii „Bega”.

Biberoanele de plastic folosite din cadrul maternităţii sunt dezinfectate cu ajutorul unui aparat cu aburi, iar cele din sticlă la secţia de sterilizare. Recipientele sunt duse apoi într-o cameră modestă, care serveşte drep bucătărie.

„Biberoneria este absolut necesară. Sigu că, în concepţie modernă şi în ideea modernă, ea trebuie să aibă un anumit spaţiu, trebuie să asigure un circuit, trebuie să fie dotată cu aparatură de sterilizare a biberoanelor”, continuă Gabriela Diaconescu.

O investiţie de aproximativ 30.000 de euro va schimba soarta biberoneriei de la maternitate. Banii vor fi adunaţi din donaţii de către membrii Clubului Rotary Cetate Timişoara şi vor fi folosiţi pentu amenajarea şi dotarea noi bucătării specializate.

„Vor fi achiziţionate patru pomp profesionale de muls, trei aparate de purificare a aerului, un sterilizaor Autoclave, încăperile vor fi dotate cu mobiloier de specialitate”, susține Cristian Grădinaru, preşedintele Rotary Cetate Timişoara.

Reprezetanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Timişoara, unitate de care aparţine Maternitatea Bega, au şi ales deja spaţiul în care va funcționa viitoarea biberonerie: în vechea sala de mese a unităţii.

„Este un spaţiu ideal, care corespunde din toate punctele de vedere şi toate normativele pentru a deservi o biberonerie, având în vedere că spaţiul este imediat alăturat secţiei de neonatologie. Din acest punct de vedere, duă ani şi ani de zile, putem să spunem că o să intrăm, în urma amenajării şi dotării spaţiului, în normalitate”, admite Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Chiar dacă nu se vor bucura prea curând de noua biberonerie din maternitate, mămicile internate sunt încântate de viitorul proiect.

„Este foarte bine primită şi bine venită 15:36:46 MUSCĂ 15:36:49 Fără infecţii, ca să fie copii bine alimentaţi şi fără probleme.”

„Cred că ne ajută şi pe noi, şi pe viitoarele mămici, care o să treacă printr-o perioadă dificilă. Probabil va oferi un mediu mult mai sigur pentru alimentaţi copilului.”

Biberoneria modernă va fi gata, cel mai probabil,în primăvara anului viitor. Proiectul demarat de Clubul Rotary Cetate Timișoara prevede și construirea unor saloane noi pentu mamele care nasc prematur .

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri