Capitala culturală, nepregătită pentru turişti

Data publicării:
capitala
Barurile şi restaurantele din centrul Timişoarei sunt singurele care îi pot ajuta pe turiştii care ajung în zonă şi au nevoie de o toaletă. Ghizii turistici sunt puşi în situaţii jenante atunci când cei din grupurile de străini solicită să meargă la o toaletă: trebuie să le explice că nu există sau stau cu lacătul pus...

„Aici, în Piața Victoriei, nu avem o toaletă publică, deși e una dintre cele mai vizitate locuri din oraș. MUSCĂ Îl trimit la un bar, dar mulți nu se simt bine făcând treaba asta, pentru că se presupune că trebuie să stai la barul ăla, să consumi ceva ca să mergi la toaletă”, spune Ludovic Satmari, ghid turistic.

Până să ia la pas centrul Timișoarei, turiștii care folosesc autocarul să ajungă aici au nevoie de o parcare. O hotărâre de consiliu local spune că autocarele pot îmbarca sau debarca turiști doar în 2 zone ale orașului - Pădurea Verde și Stadionul CFR.

„Toate autocarele care vin cu turiști în Timișoara au mari probleme pentru că de fiecare dată când noi debarcăm un grup de turiști sau îi îmbarcăm, Poliția Comunitară vine și în virtutea legii respective ne amendează cu 2.500 de lei”, explică și Radu Fenchea, reprezentantul unei agenții de turism.

Turiștii nu pot beneficia nici de serviciul gratuit de închiriere a bicicletelor din Timișoara. Au nevoie de un card RATT, care se eliberează însă doar pe baza buletinului.

„Nimeni nu o să închirieze vreodată o mașină să mergă să vadă parcurile Timișoarei sau promenada Begăi. Și atunci, bicicleta e chiar un mod foarte agreabil. Nu pot să închirieze o bicicletă pentru că nu există o soluție tehnică. E frustrant să vrei să te plimbi cu bicicleta, ca turist care ai venit cu avionul și n-ai putut să aduci bicicleta cu tine, și să nu poți să faci asta. Turiștii vin acuma foarte mult și n-avem nici un merit pentru asta”, susține Ludovic Satmari.

Anul trecut, 300 de mii de turiști au vizitat Timișoara, cu aproape 15% mai mulți decât în 2015, iar numărul lor este în creștere. Locuitorii capitalei Banatului sunt însă optimiști că, până în 2021, când Timișoara va fi capitala culturală a Europei, situația va fi alta.

„Sunt sigur că, până atunci, o să fie totul rezolvat.”

„Ar mai trebui să fie câte ceva pus la punct. Drumurile și multă aglomerație cu mașinile. Încă nu-i făcută infrastructura șoselelor. În rest, clădirile renovate.”

„Traficul ăsta...prea multe semafoare puse aiurea.”

Comisia de circulație de la nivelul primăriei va remedia situația staționării interzise, în centrul orașului, pentru autocarele de turiști chiar săptămâna aceasta, dau asigurări autoritățile locale. Şi tot în scurt timp, turiștii străini ar trebui să aibă acces și la serviciul de închiriere a biciclelor.

„Foarte probabil în următoarele luni vor exista carduri speciale pentru turiștii străini, cu o valabilitate mai scurtă decât cardul normal de RATT, care vor putea fi ridicate de la centrul de informare turistică. Lucrăm și cred că în maxim o lună vom pune la dispoziție și acest sistem”, completează Dan Diaconu, viceprimar al Timișoarei.

Timișoara nu are încă o strategie de dezvoltare turistică. Cel mai probabil autorităţile vor elabora una anul acesta, care să fie valabilă pentru următorii 10 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri