Capitala Europeană a Culturii, fără bani

Data actualizării: Data publicării:
capitala
Timișoara este capitala europeană a culturii... fără bani. Cei peste 1 milion și jumătate de euro promiși de primărie asociaţiei care gestionează acest proiect și cei 400 de mii de euro care trebuie să vină din partea Consiliului Județean Timiş întârzie de 5 luni. Nici de la Guvern n-a venit nimic… În timp ce autoritățile ridică din umeri, spun că se tem de controalele Curții de Conturi și caută soluții ca să vireze banii, unele activități din programul "Timişoara 2021" au fost anulate.

Consiliul Județean Timiş și Primăria Timișoara s-au angajat, prin hotărâri de consiliu, să aloce anul acesta 400 de mii de euro, respectiv 1 milion 600 de mii de euro pentru proiectul "Timișoara Capitală Culturală Europeană". Din ianuarie, în contul asociației responsabile de acest program nu a ajuns însă nici un lei. Asociaţia a lucrat cu banii rămași de anul trecut.

"Banii trebuiau să ajungă la începutul anului pentru a putea pregăti activitățile. Consiliul Județean nu a cuprins în bugetul acestă sumă cu care s-a angajat, am înțeles că a fost o eroare de comunicare", spune Simona Neumann - director Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Autoritățile judeţene susțin că legea nu menționează clar cum pot fi alocaţi banii.

"Suntem amenințați de celebra Curte de Conturi și ne ferim, modalitatea este din păcate destul de neclară. Sunt costuri care sunt puțin neclare prevăzute în legislație", adaugă Adrian Negoiță, șeful deabinet al președintelui CJ Timiș.

De aceeași problemă se lovesc și reprezentanții Primăriei Timișoara, care spun că suma este prevăzută în buget şi caută soluții ca să vireze banii. Ei aşteaptă reglementarea finanţărilor multianuale.

"Nu avem o fianțare care să ne permită o finanțare multianuală și asta e o un lucru pe care anula acesta de urgență Guvernul trebuie să o rezolve pentru că afectează programe care țin 5, 6 ani cum este capitala culturală europeană", susţine Dan Diaconu - viceprimarul Timișoarei.

"Din lipsa banilor, asociația a oprit angajările, a anulat câteva manifestări culturale, dar și mai multe cursuri de specializare", Vlad Ungar, reporter Digi24 Timişoara.

Activitățile planificate vor fi reluate imediat ce Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană va primi finanțarea. Proiectul are deja 160 de parteneri în toată lumea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri