Cartierul sinistraţilor, abandonat

Data publicării:
Cartierul sinistratilor, abandonat


Sinistrații din Vadu Roșca, judeţul Vrancea, s-au întors la casele lor. La 11 ani de la dezastrul adus de ape, locuințele primite în ajutor de la Guvern au fost abandonate de oameni sau vândute mai departe. Acum, doar un sfert dintre ele mai sunt locuite.

 

"Când am dat tavanul jos, era mâl sus și am dat tavanul ăla jos șI l-am pus pe ăsta, am muncit amândoi, nici noi nu știm."

Bădica Stănică, în vârstă de 66 de ani, își amintește cu greu cum arăta casa din Vadu Roșca după inundațiile din 2005. Deși a primit o casă de la Guvern, în unul din satele din Vulturu, femeia spune că nu și-a putut lăsa locul copilăriei și pământul din sat.

Bădica Stănică: "Foarte necăjiți eram, nu aveam nici un mijloc de trai, așa aici am pus grădină, am muncit pământul, aici aveam morți în cimitir, și băiat mort și frați, și ne lega pământul ăsta tare."

La fel ca bătrâna sunt și alți oameni din sat. Unii vin în Vadu Roșca doar pe timpul verii să lucreze pământul, în vreme ce alții au vândut casele primite, după ce ale lor au fost luate de ape.

"Acolo am vândut-o , ce era să îi fac? Să o las să se dărâme ? Să se folosească alții de ea"

"Fiindcă sunt singur, mi-e urât, mi-a murit femeia cu 12 ani înainte de apă și mai păzesc vara, mai muncesc o vie, o grădină"

"Aici avem rădăcinile, aici ne-am născut, nu ne îndurăm, ne-am făcut mari aici să plecăm în altă parte, ne vine greu"

Cum mulți oameni au vândut sau au lăsat de izbeliște casele, doar un sfert din cartierul construit de Guvern mai este locuit.

Alexandra Dinu, reporter Digi24: "Asa arata majoritatea caselor din cartierul construit de guvern pentru sinistratii din Vadu Rosca, dupa inundatiile din 2005 . Din cele 150 de imobile, doar 45 mai sunt locuite. Toate celelalte au fost părăsite sau cumparate de oameni care nu locuiesc in ele."

Nicușor Păcuraru, primarul comunei Vulturu: "Au fost vândute peste 50 de case și se vând în continuare. Ei după 5 ani de la inundații au devenit proprietari deplini, poate să le vândă, să le transmită mai departe, la moștenitori pot să facă ce vor ei cu ele."

Cei care au mai rămas aici spun că nu au avut de ales, pentru că apele învolburate le-au distrus casele în totalitate.

"Era stricată de tot și nu am mai putut să locuim în ea"

"Sunt multe care sunt părăsite, de exemplu asta este părăsită de aici, nu e nimeni"

"Casa de acolo era înclinată la 45 de grade așa, cum îmi spuneam mie bătrânii că erau niște tranșee din timpul războiului și cum am pus eu casa s-a lăsat"

În urma inundațiilor din 2005 satul Vadu Roșca a fost acoperit în întregime de ape. Peste 400 de case au fost distruse în totalitate, iar oamenii au fost nevoiți să se mute. Pentru ei au fost ridicate în satul Boțîrlău, din comuna Vulturu, aproximativ 400 de locuinţe. 150 dintre acestea au fost construite cu fonduri guvernamentale. Celelalte au fost ridicate cu bani din sponsorizări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri