Cartierul Stupini, în continuare fără canalizare 

Data publicării:
CANANLIZARE STUPINI

Portofoliul fals al unei companii spaniole lasă în continuare fără rețea de canalizare cel mai dezvoltat cartier rezidențial al Brașovului. În ultimii ani, în Stupini s-au construit sute de locuinţe şi zona se extinde tot mai mult. Cu toate astea, locuitorii folosesc în continuare fose septice. Încă de acum zece ani, Primăria promitea că va aduce în rând cu lumea crtierul dar nici astăzi reţeaua de canalizare nu trece pe toate străzile din Stupini iar acolo unde trece nu este funcţională pentru că nu există colectorul, conducta principală, care să adune apele uzate şi să le trimită în staţia de epurare.

Aceasta este soluţia la care au apelat toţi locuitorii din Stupini pentru colectarea apelor uzate - fosele septice. Golirea lor, cel puţin de două ori pe an, însă, este o problemă costisitoare şi incomodă.

"Am de vreo 15 tone bazinul aici, în şanţ şi mă costă 150 de lei, bani noi, de maşină.  Trei maşini, vă daţi seama, patru milioane jumate să te coste la trei, patru luni. Aoleooo, nu mai discut căci când se umple stă aici baltă...", Jan Florea - localnic.

"Plătim cisterne de vin să ne scoată, că avem şi noi, ca tot omul, baie...  Plătim câte cinci milioane ca să ne scoată şi avem câte două, trei cisterne în bazin. 15 milioane dăm ca să ne scoată mizeria", Maria Vereguţ - localnică.

În 2011, operatorul regional, Compania Apa, implementa un program POS - Mediu 2007 - 2013 de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare cu bani europeni; a organizat licitaţie iar aceasta a fost câştigată de o companie spaniolă. Doi ani mai târziu, DNA intra pe fir cu o anchetă în acest caz; asta după ce Ministerul Mediului a primit o hârtie de la o companie din Germania, care îi informa că firma spaniolă şi-a atribuit în portofoliu lucrări făcute de respectiva compania germană, ca să câştige licitaţia. Imediat după demararea anchetei DNA, firma spaniolă a dispărut din peisaj. APA Braşov a reziliat contractul şi a făcut licitaţii separat, pentru realizarea colectorilor Codlea şi Stupini, care să transporte apele uzate către staţia de epurare din Feldioara. La colectorul din Codlea lucrările au fost terminate iar la Stupini au rămas aşa cum le-a lăsat compania spaniolă. Firma italiană care a câştigat a doua licitaţie a lăsat, din nou, lucrările în aer.

"În cinci luni de zile nu au pus un metru de conductă, am reziliat contractul. A doua oară... A doua oară. Şi acum suntem în pregătirea documentaţiei de licitaţie, să licităm a treia oară", Doru Şoptăreanu - director programe externe, Compania Apa Braşov.

Proiectul a fost fazat şi mutat pe ciclul bugetar european 2014 - 2020 şi de-abia spre sfârşitul lui 2017anului va fi organizată cea de a treia licitaţie.

"Conducta principală, de pe şosea, care am înţeles că vine pe şoseaua asta, nu s-a început de la sensul giratoriu încoace. Au făcut sens giratoriu, dar aia nu e trecută de sensul giratoriu",  Ion Pop - localnic.

"Chiar dacă au fost introduse conductele pe câteva dintre străduţele laterale, din Cartierul Stupini, sistemul de canalizare nu poate funcţiona în lipsa celei mai importante componente: colectorul Stupini-Feldioara. Compania Apa Braşov, beneficiarul proiectului, spune că, în cel mai fericit caz, lucrările vor fi reluate de-abia la anul", Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov

Între timp, Curtea de Apel Braşov a emis o sentinţă prin care interzice firmei spaniole din Madrid să Mai participe la procedurile de achiziţii din România, începând cu data de 26 iunie 2017. În plus, reprezentantul companiei a primit trei ani de închisoare, cu suspendare.

"Pedeapsa amenzii penale în cuantum de 450.000 lei (corespunzătoare unui număr de 300 zile amendă a câte 1.500 lei fiecare) şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a participa la procedurile de achiziţii publice în România pe o durată de 3 ani", Sursa: Curtea de apel Braşov.

Compania spaniolă era câştigătorul licitaţiei pentru colectoarele de canalizare Codlea-Feldioara, Stupini-Feldioara şi conducta de apă Stupini-Feldioara. Doar pentru colectorul şI conducta de apă Stupini-Feldioara, valoarea proiectului era de 50 milioane de lei.

Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Lucian Păculea 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri