Cea mai veche mină din România, transformată în muzeu

Data publicării:
mina
Cea mai veche mină de cărbune din România este salvată cu bani de la Uniunea Europeană. Complexul de la Anina din Caras-Severin ridicat acum mai bine de o sută de ani de industriași germani și austrieci va fi reabilitat complet și introdus în circuitul turistic. Va devein muzeu după ce în ultimii ani a fost prădata de hoți.

"Complexul de clădiri al minei fost distrus după anul 2006 atunci când aici activitatea a fost întreruptă. Spre exemplu, aceasta e sala din care muncitorii își luau căștile și lămpile înainte să coboare în subteran" - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timişoara.

Dumitru Anescu a lucrat 33 de ani ca geolog la mina de la Anina și își amintește că erau aproape o mie de angajați în perioada comunistă. Spune că acum doar turiștii mai pot readuce la viață colosul de altă dată.

"A fost prima mină de cărbune din actualul teritoriu al României și bineînțeles că exploatarea cărbunelui de aici a început chiar de la începuturile revoluției industriale. A fost cel mai adânc din Europa se sud est", povesteşte Dumitru Anescu, geolog.

A ajuns însă o ruină. Cu cele 3,2 milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană, vor fi reabilitate clădirile construite acum mai bine o sută de ani, dar și dispozitivele de extracție. Toate monumente istorice. Autoritățile au în plan să facă și coborârea în puț.

"Coborâtul va presupune de aici de la suprafață se va putea coborâ 60 de metri cu un lift mai modern sa îi spunem lift, o colivie", spune Dorinel Ungureanu, viceprimarul orașului Anina.

Gheorghe Tarasov este pasionat de istoria vechii mine din Anina și sprijină demersal autorităților de a transforma fosta exploatare minieră înbtr-un muzeu. Așa că s-a gândit să doneze câteva documente administrative.

"Aici avem permis de exploatare și cercetare de la 1888 care trebuia avizat din doi în doi ani la notar. Astea sunt vizele notariale cu timbrele aferente."

"Tot ce vine pentru oraș și pentru investiție e bun că e uitat de Dumnezeu."

"Şi vin turiști cu trenul aaa ce frumos ee atunci iti place , nu. Vor fi expuse inclusiv acte salvate de la primii administratori ai minei."

Reabilitarea complexului miner de la Anina ar putea fi gata în doi 2 - 3 ani. Reprezentanții administrației locale estimează că vor avea 9 mii de vizitatori pe an. Mina a fost închisă în 2006 după un accident în care au murit 7 oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri