Cetatea Devei | Probleme la lucrările de restaurare

Data publicării:
cetate
Ziduri pline de infiltrații și mucegai, tencuială căzută și porțiuni deteriorate din parapeții exteriori - așa arată Cetatea Devei la mai puțin de 1 an de când s-au încheiat lucrările de consolidare și restaurare. Iar probleme sunt şi în interiorul monumentului istoric. Constructorul dă vina pentru aceast situaţie... pe vreme. Chiar şi aşa, va face reparaţiile pe cheltuiala proprie, pentru că lucrarea este în garanţie. Reabilitarea cetăţii a durat 3 ani și a costat peste 38 de milioane de lei.

Prima iarnă şi-a lăsat amprenta pe lucrările de restaurare și consolidare făcute la cetatea din Deva. Monumentul a fost redeschis publicului în luna mai a anului trecut, și problemele apărute sunt deja vizibile în mai multe zone ale cetății.

„Acele mai multe probleme au apărut la incinta 2. Aici, zidurile sunt atât de infiltrate de apă, încât tencuaiala cade la cea mai mică atingere” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Au apărut diferite crăpături în zidurile cetății. Avem zone în interior, în camerele interioare unde a căzut tencuiala și au apărut anumite probleme”, explică Alin Suciu, director Serviciul Administrare Cetate.

Lucrările de reabilitare a monumentului atestat documentar din anul 1269 au costat peste 38 de milioane de lei, fonduri europene, dar și bani de la bugetul de stat și de la bugetul local. Potrivit constructorului, infiltrațiile au apărut din cauza volumului mare de apă și a frigului din această iarnă.

„Știți de ce cade tencuiala? Se infiltrează în anumite zone unde nu avem cum s-o oprim. Pentru că pe partea dinspre interior este pământ, se oprește apa acolo și dincolo este tencuială, m-ați înțeles? Deci trebuia să se dea anumire soluții de degajare a apelor. Ele pot fi găsite acum, pentru ca problemele să nu reapară iarna viitoare? Probabil că da, probabil că asta se va încerca”, susține Mircea Lețiu, reprezentantul firmei de construcții.

„Se va face pe cheltuiala constructorului, urmând să vedem ce probleme s-ar putea să mai apară, că e foarte posibil să mai apară și alte probleme”, continuă Alin Suciu.

Oamenii cred că este inadmisibil să apară probleme la o lucrare finalizată în urmă cu doar 9 luni.

„O, păi îi păcat atunci, îi păcat de banii care s-au dat pe lucrarea aia”, spune o deveancă.

„Mie nu mi se pare normal, dar probabil la cei care or sifonat banii,da”, admite un alt devean.

„Deplorabil. Cine credeți că ar trebui să răspundă? Cei care le-au aprobat”, susține un alt localnic.

Lucrarea are o garanție de 5 ani. În 15 martie, constructorul, proiectantul şi reprezentanţii administraţiei locale se vor întâlni pentru a găsi soluţii de remediere a problemelor. De când a fost redeschisă și până în prezent, cetatea din Deva a fost vizitată de peste 190 de mii de turiști.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri