Clădirea unui muzeu, pericol pentru un oraş întreg

Data publicării:
CLADIRE MUZEU

Clădirea fostului muzeu al petrolului din Moreni este în pericol să se prăbuşească peste mai multe case din vecinătate. Imobilul a ajuns o ruină de mai mulţi ani şi se degradează pe zi ce trece, însă nimimeni nu ia măsuri pentru reabilitarea sau pentru demolarea lui.

Familia Neacşu locuieşte în apropierea fostului muzeu încă din anul 1962 . Ultimii 7 au fost un coşmar. În 2011 clădirea a luat foc și de atunci zilnic pereții de cărămidă se dărâmă.

"Cade peste casa mea, s-ar putea sa nu reziste, dacă suntem în casa s-ar putea sa ne coste vieţile", Gheorghe Neacşu, locatar.

Clădirea a fost construită în anii '30 de o societate care exploata zăcămintele de petrol din zonă. Din 1999 parterul imobilului a găzduit Muzeul Orăşenesc Moreni, parte a Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească" din Târgovişte. Din 2010, muzeul a fost închis din lipsă de fonduri, iar un an mai târziu a fost mistuit de flăcări. De atunci, nimeni nu s-a mai ocupat de imobil.

"Zidul ala s-ar putea să cadă peste zidul celălalt, dar nu interesează pe nimeni. Şi-au batut joc de ea, că aici puteau să stea nişte amărâţi", localnic.

"E periculos. Mai cad cărămizi, mai cad lemne ", localnic.

"Clădirea este compromisă în totalitate, drept pentru care ea va trebui demolată şi toată zona de acolo să fie descongestionată", Costin Tocan, viceprimar Moreni.

Clădirea are doi proprietari: un sfert aparţine Consiliului Judeţean Dâmboviţa, iar restul este al unei persoane private. Anul trecut, Consiliul Judeţan şi-a dat avizul pentru demolarea imobilului, însă celălalt proprietar nu a avut bani pentru o asemenea lucrare. Avizul a expirat în urmă cu două luni şi nu a mai fost prelungit.

"Persoana fizică nu este interesată să îşi achite partea de contribuţie pentru aceste cheltuieli, plus partea de contribuţie pentru demolare. În această situaţie eu, ca entitate CJ Dâmboviţa, nu am cum să fac de unul singur demolarea cladirii",  Alexandru Oprea, preşedinte CJ Dâmboviţa.

Muzeul Petrolului din Moreni era singurul muzeu al orașului. Acum primăria vrea sa ridice o nouă clădire unde să expună vechile utilaje de extracție a țițeiului.

Reporter: Sorin Secli/ Operator: Richard Szabo

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri