Concurs de drone şi roboţi la Universitatea Transilvania

Data publicării:
DRONE

Cei mai buni studenţi la robotică din ţară şi-au dat întâlnire zilele acestea la Braşov, unde se desfăşoară Zilele Educaţiei Mecatronice. Tinerii şi-au pus mintea la contribuţie şi au construit cele mai stabile drone şi cei mai rapizi roboţi, pe care îi testează acum în cadrul competiţiei.  

Competiţia a avut o secţiune indoor şi una outdoor. La una dintre probele desfăşurate în interior, dronele construite de studenţi au avut de parcurs un traseu cu obstacole. La a doua probă, drona a trebuit să stea într-un punct fix cât mai mult timp. La secţiunea outdoor, câştigă dronele care se înălţă cât mai mult.

"Drona a fost mai agresivă decât mă aşteptam pentru că acum ne lipsesc 200 de grame. Este o baterie care este un pic mai uşoară şi este un pic mai agresivă. Acum încerc să o optimizez un pic pentru că noi testele le-am făcut pe un câmp destul de mare, n-am observat influenţa asta. Şi aici am simţit-o din plin.  Din considerente de protecţie la vibraţii şi de rezistenţă am făcut o dronă destul de grea, două kilograme atinge greutatea maximă", Andrei Cocea - student Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi .

La Zilele Educaţiei Mecatronice a avut loc şi un concurs de roboţi mobili. Studenţii au realizat roboţi care sunt capabili să meargă singuri pe mai multe trasee cu ajutorul senzorilor care citesc diferite culori.

"A fost făcut totul de la zero, proiectat, calculat. Doar că În ultima vreme a trebuit să modificăm ceva din cauză că nu conicideau planşa şi roţile noastre, deci trebuia să schimbăm cauciucurile", Alexei Ciobanu - student Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca. 

"Are 8 senzori cu ajutorul cărora urmăreşte linia, o plăcuţă cu microcontroler, aceasta calculează datele de la senzori şi transmite către cele două motoare. În funcţie de poziţia senzorilor, motoarele sunt acţionate diferit", Paul Ostafe - student Universitatea Transilvania Braşov.

"Am muncit la el cam două luni să ajungem în versiunea în care este acum. Noi iniţial am lucrat la o versiune de dimensiuni mai mari, însă am avut mai multe probleme. Am început la el, nopţi nedormite. însă până la urmă este vorba de prietenia de aici şi ce competiţia pe care universitatea încearcă să o creeze între noi", Lucian Ştiube - student Universitatea Politehnică Timişoara.  

"Competiţia de roboţi mobili presupune proiectarea, realizarea şi programarea unor roboţi de timp line follower. Nişte roboţi care urmăresc un traseu de culoare închisă pe un fundal de culoare deschisă. Competiţia are în componenţă două probe, o probă de viteză în are roboţeii trebuie să parcurgă un traseu într-un timp cât mai scurt fără să părăsească traiectoria respectivă, iar cea de-a doua probă este o probă de obstacole", conf. dr. Ing. Marius Duculescu - Facultatea de Design de Produs şi Mediu Braşov.

La Zilele Educaţiei Mecatronice participă studenţi de la zece universităţi din toată ţara. Pe lângă cele două concursuri de roboţi şi drone, în cadrul evenimentului are loc şi Olimpiada Naţională de Mecatronică.

Reporter: Sorin Secli
Operatori: Richard Szabo, Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri