Cutremur de 6,8 simulat la Deva

Data publicării:
simulare
Cutremur de 6,8 pe scara Richter, oameni prinși sub dărâmături și pagube însemnate - așa a arătat exercițiul la care au participat astăzi zeci de pompieri și voluntari de la serviciul de situații de urgență al Primăriei Deva. Echipele au simulat producerea unui seism puternic, cu toate consecinţele acestuia - salvarea oamenilor, evacuarea lor din clădirile prăbușite sau căutarea supraviețuitorilor sub dărâmături. În oraș au sunat şi sirenele de alertare a populației.

Scenariul salvatorilor a presupus un cutremur produs în zona Banatului, în jurul orei 9.30 dimineața. Unda seismică resimţită în Deva a fost de 6,8 pe scara Richter. Multe clădiri, în special cele construite înainte de anii 60, cu structura de rezistență șubredă, s-au prăbuşit. Sub construcțiile căzute au rămas prinse mai multe persoane.

"În scenariu am avut 2 persoane decedate și alte zeci care au fost surprinse sub dărâmături, cu victime minore", explică Mihai Dorobăț - ISU Hunedoara.

Exercițiul a urmărit modul de reacție al echipelor de salvare, timpul de răspuns și cooperarea între structurile specializate în salvare. În timpul unui seism, spun salvatorii, timpul de reacție este foarte scurt, de aceea e important ca autoritățile să își păstreze calmul și să intervină rapid.

"S-au mișcat foarte repede, doamne ferește de cazuri reale, dar am convingerea că în orice situație putem interveni în așa fel încât să nu existe victime ale cutremurelor", spune Şi Răzvan Mareș - viceprimar Deva.

Exerciții asemănătoare au avut loc și la Petroșani, unde salvatorii au simulat producerea unui cutremur în urma căruia elevii unei scoli generale au fost evacuați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri