Dau un regat pentru satul Măgura

Data publicării:
SAT MAGURA

A copilărit la Liverpool, a cutreierat toată lumea, şi în cele din urmă a simţit că locul cel mai bun este Măgura din judeţul Braşov. Un sat uitat de lume, nu şi de noroc. Aruncat de natură printre munţi, are privelişti îmbătătoare şi oameni buni ca pâine caldă. E simplu de înţeles de ce s-a mutat acolo un jurnalist BBC care a scris şi o carte despre ţara noastră. Atât de bună încât criticii l-au numit "un Caragiale britanic".

"Am lucrat şi am trăit în toată lumea, în multe metropole, în ultimii 20 de ani. Am fost în 17 - 18 ţări. Am decis să ne petrecem aici restul timpului, aici putem să scriem, ne încărcăm bateriile", Mike Ormsby.

Mike şi soţia lui, româncă, sunt parcă de o viaţă la Măgura. Destinul a început să i se schimbe în 1994 când BBC l-a trimis să facă o filmare la Craiova. Atât de mult i-a plăcut ţara noastră încât revenea ca turist ori de câte ori avea timp. Până când s-a mutat de tot aici împreună cu soţia. Spun că numai la noi au găsit locul care îi relaxează perfect.

"Când am descoperit Măgura ne-am împlinit visul. Mai mult decât atat. Pe vremea aia locuiam la Khartoum în Sudan şi când veneam aici ca turişti era singurul loc în care uitam şi numele colegilor din Khartoum",  Angela Nicoară, soţia scriitorului.

Liniştea de la Măgura l-a inspirat pe britanic. Şi-a pus gândurile pe hârtie, iar în 2008 a publicat „Grand Bazar Romania" - o culegere de povestiri din ce a trăit în anii petrecuţi în ţara noastră. Textele scrise cu umor tipic englezesc i-au adus o poreclă inedită.

Mike, reporterul englez transformat în localnic de Măgura, spune că o duce ca în rai la noi. Are curtea plină de câini şi pisici, cântă la chitară, stă la aer curat, dar nu se desprinde total de Anglia: nu pierde niciun meci al echipei lui favorite Liverpool. Şi printre picături savurează frumuseţea locului ... şi mâncarea.

"Oamenii sunt mult mai apropiaţi de pământ aici. Fiecare familie de la tară are bucata ei de pământ. Cum spun ei „La ţară" sunt cartofi mai buni, roşii mai bune. „Zarzavat", „Ţuică". Noi nu avem aşa ceva în Anglia. În Marea Britanie am pierdut această conexiune mulţi dintre noi. Chiar îmi place asta în România, apropierea aceasta de pământ", Mike Ormsby .

Răsfăţat de localnici cu prietenie şi ospitalitate, reporterul britanic întoarce mereu favorurile. Mai dă o mână de ajutor celor în vârstă...

"Mai ştie domnul şi cu coasa am văzut, şi cu toate. Eu nu ştiu de unde a învăţat!", localnic.

Şi îi învaţă pe copii să cânte...

Englezul care a preferat Regatului Britanic un sat din munţii României are de gând să mai scrie o carte despre viaţa din Transilvania. Tihna Măgurei îi hrăneşte muzele, se pare. A compus şi un fel de imn al satului...

 

Reporter: Sorin Secli
operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri