Deva | Proiecte pentru dezvoltare turistică

Data publicării:
aprc medieval
Un parc medieval și o alee a meștesugarilor. Acestea sunt cele 2 proiecte pe care administrația locală din Deva susține că le va demara la începutul anului viitor. Vrea astfel să atragă cât mai mulți turiști în zonă. Investițiile, una privată, iar cealaltă finanțată cu bani de la bugetul local, vor fi amplasate la ieșirea din oraș, respectiv la poalele cetății. Monumentul medieval a fost vizitat din primăvară și până acum de aproape 160.000 de turiști.

Parcul medieval va fi realizat de un investitor maghiar, după modelul unuia amenajat deja deja într-un oraș din sud-estul Ungariei. Parcul din țara vecină, situat la 450 de km distanță de Deva, le oferă turiștilor nu doar cazare în spații amenajate în stil medieval, ci și posibilități interactive de petrecere a timpului, de la turniruri medievale sau spectacole de epocă până la cursuri de echitație sau tururi ale atelierilor medievale. 20.000 de turisti ajung în fiecare săptămână aici. Investitorul vrea să reediteze succesul din Ungaria și la Deva.

„Dânsul a fost prezent la Deva și s-a arătat foarte interesat pentru a dezvolta proiectul lui din Ungaria care aduce mii de turiști pe lună și în orașul nostru, mai ales că avem o cetate atât de frumoasă. Cei care vor vizita cetatea Devei să aibă parte și de distracție seara, pentru că vor putea poposi și să doarmă în niște condiții pe care niciun hotel din oraș nu le poate pune la dispoziție”, explică Răzvan Mareș, viceprimarul Devei.

Tot în stil medieval este și un alt proiect pe care de această dată îl va finanța primăria Deva. Aleea meșteșugarilor ar trebui să însuflețească atmosfera de la poalele cetății, locul din care turiștii iau telecabina ca să urce în vârful monumentului medieval.

„Aici, în zona în care acum avem patinoarul și care va dispărea după sărbătorile de iarnă va fi acea stradă a meșteșugarilor, în care turiștii, în atelierul pielarului, vor putea să-și facă o curea, vor putea să facă o pâine în mod tradițional, vor putea să își facă un mic suvenir din fier în atelierul fierarului”, continuă Mareș.

Potrivit administrației locale, construcția acestei alei prin care turiștii se vor putea întoarce în timp ar trebui să demareze la începutul anului viitor.

„Piața Cetății, în prezent o zonă destul de anostă, ar putea să fie schimbată radical. Totul e ca proiectul primăriei să și fie pus în practică și să le ofere cu adevărat turiștilor suficiente motive pentru a rămâne în Deva mai mult timp” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Probabil că da, ar trebui așa ceva, le-ar plăcea și copiilor mai mult? Cred că da. Cel puțin lui fiu-meo i-ar plăcea așa ceva.”

„Este prima oară cînd venim aici, vzităm, încă nu cunoaștem locul, dar proabil că da, niciodată nu strică ceva de genul ăsta.”

Cetatea Devei a fost restuarată și reabilitată. De la redeshiderea ei, din luna mai, cetatea a fost vizitată până acum de aproape 160.000 de turisti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri